Moja starká ma naučila, ako pripraviť z cibule, múky a vajec jedno fantastické jedlo na večeru. My sme ho doma nazývali cibuľák a ide v podstate o mäkučký cibuľový posúch/slaný koláč, ktorý vám perfektne nahradí pečivo a chutí výborne aj na druhý deň!
Ak nemáte olej, môžete toto sedliacke jedlo pripraviť len s vodou, ide o recept, ktorý si viete perfektne prispôsobiť s tým, čo práve doma máte.
Potrebujeme:
Základ jedla:
cibuľa 0,5 kg
múka hladká 400 g
vajce 2 ks
Ďalej:
olej 100 ml
teplá voda 100 ml
soľ 1 lyžička, cukor 1 polievková lyžica
droždie sušené 8 g
Voliteľné: bylinky, zelená cibuľka
Postup:
Cibuľu si nakrájame alebo nastrúhame a ochutíme soľou a koreninami.
V miske zmiešame s vajíčkami.
Pridáme aj olej, vodu a sušené droždie – dôkladne premiešame.
Teraz pridáme múku a vymiešame jednotné cesto – kto chce, môže pridať nakrájanú zelenú cibuľku.
Zmes nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie (30×40 cm) a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Môžeme posypať semienkami, alebo rascou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch približne pol hodinku.
Hotovo.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)