Kombinácia tvarohového krému a čierneho cesta je jednoducho dokonalá. Ide o starý a výborný zákusok našich babičiek. V koláči ne sú žiadne špeciálne suroviny, všetko to, čo mali k dispozícií aj naše babičky. Ak chcete lacnejšiu verziu, maslo vymeňte za margarín ale v pôvodom recepte je maslo. Recept tiež poznám ako Koláč na muziku, alebo Sedliacka pýcha.
Potrebujeme:
Kakaový základ:
250 g masla alebo margarínu
1,5 pohára cukru
6 lyžíc vody
3 lyžice kakaa
Všetko spolu zmiešame a varíme na plameni 3 minúty – necháme vychladnúť. Potom pridáme:
5 žĺtkov
1,5 pohára hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
sneh z 5 bielkov
Postup:
Zmiešajte vaječné žĺtky, múku a prášok do pečiva s kakaovou hmotou. Nakoniec pridajte sneh a jemne všetko premiešajte. Nalejte na plech s rozmermi 25×40 cm (nie do menšieho), ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov . Medzitým si pripravíme tvarohový krém.
Tvarohový krém:
Potrebujeme:
8 vajec
1,5 pohára kr. cukru
250 g masla alebo margarínu
1 kg polotučného tvarohu (používam z vedierka)
2 lyžice zemiakového škrobu
Postup:
Vyšľahajte vaječné žĺtky, cukor a mäkké maslo do svetlej peny. Potom pridáme tvaroh, zemiakový škrob a sneh z bielok. Nalejte hmotu na predpečený kakaový koláč. Dajte späť do rúry a pečte, kým sa vrch pekne nezapečie – zhruba 50 minút pri teplote 180-190 stupňov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: anulawkuchni