Šálková torta Vtáčie mlieko – absolútny skvost na každej oslave: Krém je taký lahodný, že som ho jedla každý deň!

Túto tortu milujem, pretože krém mi pripomína dezert z detstva - vtáčie mlieko

Túto tortu milujem, pretože krém mi pripomína dezert z detstva – vtáčie mlieko. Je naozaj vynikajúca.

Prísady na cesto:

  • 7 ks vaječného žĺtka,
  • 1 šálka múky,
  • 100 g masla,
  • 1/2 šálky cukru,
  • 1 štipka vanilky,
  • 1 ČL prášok do pečiva

Prísady pre krém:

  • 20 g instantnej želatíny,
  • 7 ks vaječného bielka,
  • 1 šálka kr. cukru,
  • 170 g masla,
  • 1 šálka kondenzované mlieko,
  • 1 štipka citrónovej soli,
  • Štipka vanilkovej arómy

Prísady pre čokoládovú glazúru:

  • 150 g tmavej čokolády
  • 180 g smotany na šľahanie
  • 30 g cukor
  • 30 g maslo.

Postup:

vajíčka si oddelíme a bielky odložíme do chladničky.

Na cesto:

Žĺtky vyšľaháme s oboma cukrami do peny, pridáme zmäknuté maslo. Vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, vymiešame jednotné cesto. Tortovú formu vyložíme papierom a navrstvíme do nej cesto. Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte korpus 17 až 20 minút.

Krém: Namočte želatínu do 1/2 šálky vody a nechajte napučať. Vyšľahajte maslo do do peny a potom pridajte kondenzované mlieko. Ak chcete, môžete odložiť niekoľko lyžičiek na výzdobu.  želatínu miešaním a zahrievaním rozpustíme (nevaríme) a necháme chvíľu vychladnúť. Z vychladených bielkov vyšľaháme sneh, pridáme doň zvyšný cukor, citrónovú soľ a vanilku. Pomaly nalejte želatínu za nepretržitého miešania. Nakoniec pomaly pridajte maslový krém.

Dôležité!

...

Čokoládovú polevu môžete na vrch naliať až na druhý deň!

Korpus prekrojíme ostrým nožom na polovicu, potom umiestnite jeden do tortovej formy, natrite na neho polovicu krému, na vrch dajte druhý kus a natrite zvyšný krém.

Príprava čokoládovej polevy: rozdrvte čokoládu na malé kúsky a vložte do vodného kúpeľa. Zahrejte smotanu s cukrom a nalejte na čokoládu. Keď sa čokoláda roztopí, pridajte maslo a miešajte ešte ďalších 4-5 minút. Odložte boky tortovej formy a nalejte na druhý deň na tortu polevu – torta musí byť už dobre vychladená. Koláč vložte do chladničky ešte na 1 hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video