Kondenzované mlieko z mlieka a cukru: Chutí nám viac, ako to z obchodu!

Keď sme boli deti pamätám si, ako babička vždy pred sviatkami vyrábala domáce kondenzované mlieko. A nepotrebovala na to nič špeciálne - žiadne maslo ani zahusťovadlá, všetko potrebné má doma každý.

Keď sme boli deti pamätám si, ako babička vždy pred sviatkami vyrábala domáce kondenzované mlieko.

 

 

A nepotrebovala na to nič špeciálne – žiadne maslo ani zahusťovadlá, všetko potrebné má doma každý.

Salko sa u nás vyrábalo len z 2 prísad – mlieka, cukru a ak chcete, aby rýchlejšie zhustlo, pridajte aj štipku sódy bikarbóny.

...

Výsledkom je kondenzované mlieko, ktoré je na nerozoznanie od toho kupovaného v plechovke.

Ja ho používam do všetkých vianočných receptov.

 

 

Na obsahu tuku nezáleží

Obsah tuku v mlieku nie je ovplyvňujúci faktor, použite, čo máte radi – ide o to, že časť obsahu vody v mlieku je nahradená cukrom, ktorý ho zahusťuje.

Nezľaknite sa, za horúca hmota nebude taká hustý, ale v chladničke sa zmení na hustú hmotu.

 

 

Alternatívne verzie

Namiesto bieleho cukru môžete použiť hnedý cukor, trstinový alebo kokosový cukor.

Recept sa dá urobiť aj s rastlinným mliekom, výbornou náhradou je napríklad kokosové mlieko.

Potrebujeme (na 150 g kondenzovaného mlieka):

ak chcete viac kondenzovaného mlieka, upravte pomer surovín podľa potreby

300 ml mlieka

100 g cukru

Voliteľné (štpka sódy bikarbóny)

Postup:

Mlieko nalejeme do rajnice alebo hrnca s hrubým dnom.

 

 

Prisypeme cukor a na malom plameni zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí.

Proces zahustenia urýchlite, ak do vriaceho sladkého mlieka pridáte na hrot noža sódy bikarbóny.

Potom nechajte zmes jemne zahrievať na najnižšom plameni za občasného premiešania asi 30 minút.

Mlieko zhustne, zredukuje svoj objem a krásne zožltne.

Zahrievame ešte ďalších 5 až 10 minút podľa želanej konzistencie.

Ak ste použili sódu, trvá to kratšie.

 

 

krémovejšie a jemnejšie salko dostanete, ak spolu s cukrom pridáte do mlieka aj lyžicu masla.

Ak chcete získať karamelové salko, dosiahnete to rovnako, ako v prípade kupovaného salka, dlhším varením.

 

 

Bude to však trvať dvakrát dlhšie a vyžadovať intenzívnejšie miešanie ku koncu, aby vám karamel neprihorel.

Takže nechajte zmes zahrievať na najmenšom plameni asi 90 minút.

Poslednú pol hodinu zmes často kontrolujte a premiešavame, až kým nedostanete krásne tmavý a voňavý karamel.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay