Vynikajúci recept na jemné pečivo s výbornou náplňou, ktorý sme pre vás našli na youtube.
Potrebujeme:
Cesto (na 21 kusov valčekov):
Teplé mlieko – 500 ml
Soľ – 1/3 lyžičky
Čerstvé droždie – 25 gr (10 – 11 g suchého droždia)
Vajce – 3 kusy
Cukor – 220 gr (11 lyžíc bez šmýkačky)
Múka polohrubá – 1 kg (+-, podľa konzistencie cesta)
Maslo mäkké – 180 gr
Na plnenie:
Varené kondenzované mlieko (alebo kupované karamelové salko)- (320 g)
Posýpka:
Mäkké maslo – 80 gr
Múka – 150 gr (5 lyžíc)
Cukor – 50 gr (2 lyžice)
Na vrch:
Vajce – 1ks
Na posypanie vopred odložte 2-3 lyžice posýpky
Postup:
V teplom mlieku si rozpustíme droždie a pridáme cukor, necháme 10-15 minút postáť.
Pridáme soľ, 3 vajcia a premiešame.
Postupne pridávame múku a miešame. Keď je cesto už dostatočne hutné, pridáme maslo, preložíme ho na pracovnú pomúčenú dosku a vypracujeme – trvá to asi 5 minút tak, aby nám vzniklo vláčne a tvárne cesto.
Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť (nezabudnite prikryť utierkou).
Medzitým si pripravíme posýpku zmiešaním všetkých prísad.
Vykysnuté cesto premiesime, vyformujeme na podlhovastý tvar. Nakrájame na kúsky a každý vyformujeme na bochník.
Bochníky necháme podkysnúť prikryté.
Každý kúsok rozvaľkáme do tvaru valca, na jeden okraj navvrstvíme lyžičku posýpky, trochu karamalového salka a zabalíme.
Valčeky ukladáme na plech vymastený olejom a necháme ešte krátko podkysnúť.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pred pečením môžeme ešte posypať zvyšnou posýpkou.
Pečieme dozlatista (pri 170 stupňoch asi 30-40 minút).
Video postup: