Dobrý deň, chcem podeliť o jeden úžasný zákusok od Danice. Musím povedať, že pre našu rodinu je to najlepší zákusok na svete.
Cesto vláčne, krém ľahký a ako čerešnička na torte je tá najlepšia karamelová poleva.
Potrebujeme:
cesto
6 vajec
6 lyžíc práškového cukru
2 lyžice oleja
6 lyžíc polohrubej múky
polovica prášku do pečiva
tvarohový krém:
Kocka masla – 250 g masla
100-150 g cukru práškového
šťava a kôra z polovice citróna,
2 tvarohy (ten vo vaničke) (ja pridávam ešte 3-4 lyžice kyslej smotany, ale nemusíte)
poleva
1 salko
1 smotana na šľahanie 31%
Čučoriedková marmeláda
Voliteľné:
Kúsky čučoriedok
Postup:
Najskôr si pripravíme jednoduchú piškótu.
6 žĺtkov vymiešame so 6 lyžicami cukru, pridáme 2 lyžice oleja.
Ďalej si preosejeme múku.
Zmiešame ju s práškom do pečiva a vmiešame ju do hmoty.
Z bielok si vyšľaháme sneh a vmiešame ho do hmoty.
Miešame ručne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.
Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný hrubou múkou.
Dáme piecť na 180 stupňov. Pečieme asi pol hodinky – treba sledovať.
Upečený korpus potrieme marmeládou.
Krém:
Na tvarohový krém si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridáme šťavu a kôru z citróna.
Vmiešame aj tvaroh.
Do krému môžeme vmiešať aj kúsky ovocia.
(Ja som mala menej masla aj tvarohu – približne polovičnú dávku a preto je koláč nižší, čím viacej krému dáte, tým bude piškóta lepšia :-)
Poleva:
Salko, si dáme do misky, vedľa v inej miske vyšľaháme dotuha 33% smotanu.
Potom pridáme vyšľahanú smotanu do salka (zašľahávame postupne) dávam na chvíľu do chladničky a potom natrieme na koláč, nikdy sa mi nestalo, že by poleva nebola dostatočne tuhá, aby nedržala :)
Necháme vychladiť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)