Výborné tipy na chutnú a rýchlu večeru z cestovín. Tieto šaláty zmáknete za 15 minút!
Tuniakový šalát
Vynikajúci a rýchly šalátik s tuniakom, zeleninou a osviežujúcim jabĺčkom.
Recept sme našli na youtube.
Potrebujeme:
300 g tuniaka v konzerve
1 lyžička soli
250 gramov cestovín
1 lyžica olivového oleja
90 g cibule
100 g zelenej papriky
100 g červenej papriky
80 g jabĺk
2 až 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy
100 g uhoriek
80 g kukurice
Zálievka:
2 čajové lyžičky horčice
1 až 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
1 až 2 polievkové lyžice kečupu
2 až 3 polievkové lyžice majonézy
2 lyžice olivového oleja
3 až 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
soľ a korenie
Postup:
Do vody pridáme soľ a uvaríme cestoviny.
Cestoviny scedíme a preložíme do misky.
Pridáme olivový olej.
Nachystáme si ďalšie prísady na šalát.
Cibuľu nakrájame nadrobno.
Nakrájame aj oba druhy papriky.
Rovnako nakrájame aj jablká nadrobno.
Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou – 2-3 lyžičky.
Zelninu aj jablká zmiešame v miske.
Pridáme aj kukuricu.
V samostatnej miske si zmiešame prísady na zálievku.
Sójovú omáčku, kečup, majonézu aj citrónovou šťavu, olivový olej aj horčicu.
Dochutíme soľou a korením.
Teraz zmiešame všetky prísady dohromady.
Nakoniec pridáme aj tuniaka a zamiešame.
Šalát je hotový.
Taliansky šalát so šunkou, syrom a zeleninou
Potrebujeme:
300 g šunky
2 paradajky
2 kapie
400 g uvarených cestovín
300 g konzervovanej kukurice
200 g tvrdého syra
dresing s bieleho jogurtu
Postup:
1. Cestoviny uvarené v osolenej vode prepláchnite a nechajte vychladnúť.
2. Paradajky a papriku si umyte, nakrájajte na kocky a šunku na tenké plátky.
3. Syr si nastrúhajte na hrubom strúhadle.
4. Všetky suroviny zmiešajte v mise a dochuťte dresingom.
Šalát s kuracím mäsom
Nechajte sa aj vy inšpirovať týmto vynikajúcim receptom
Potrebujeme:
Na základ šalátu:
450 g kuracích pŕs
1 ČL soli
1 ČL cesnakového prášku
1 ČL zmesi stredomorských byliniek
1/2 ČL čierneho mletého korenia
2 ČL mletej sladkej papriky
4 PL olivového oleja
400 g cestovín
120 g cibule
šťavu z polovice citróna
15 g petržlenu
5 – 6 cherry rajčín
5 – 6 listov zeleného šalátu
rastlinný olej
2 ČL strúhaného parmezánu
Na dresing:
230 g bieleho jogurtu
1 PL worcesterskej omáčky
1 a 1/2 ČL octu
2 ČL kryštálového cukru
2 ČL soli
1/2 ČL čierneho mletého korenia
1 ČL cesnakového prášku
3 ČL olivového oleja
1/2 ČL oregana
1/2 ČL tymianu
Postup:
Kuracie prsia si nakrájame na menšie kúsky.
Vložíme do misy a posypeme soľou, cesnakovým práškom, bylinkami, korením, červenou mletou paprikou a zalejeme 2 lyžicami olivového oleja.
Mäso dobre premiešame a necháme marinovať 30 minút.
Cestoviny si uvaríme v osolenej vode al dente.
Scedíme vodu a polejeme ich 2 lyžicami olivového oleja.
Necháme vychladnúť.
Cibuľu si pokrájame nadrobno, jablká si ošúpeme, nakrájame a polejeme citrónovou šťavou.
Teraz si nadrobno nasekáme petržlenovú vňať, pokrájame si cherry paradajky, aj listy šalátu.
Do misky si nalejeme jogurt, worcesterskú omáčku, ocot, pridáme 2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, pol lyžičky korenia, cesnakový prášok, 3 lyžičky olivového oleja, pol lyžičky oregana, pol lyžičky tymianu a dobre premiešame metličkou.
Na panvicu si nalejeme olej, rozhorúčime a pridáme marinované kuracie mäsko.
Znížime teplotu na stredný ohrev a opekáme za občasného miešania asi 6 – 7 minút.
Necháme 10 minút vychladnúť.
Do väčšej misy si preložíme cestoviny, pridáme kúsky jabĺk, nadrobno pokrájanú cibuľu, petržlenovú vňať a všetko zalejeme pripraveným jogurtovým dresingom.
Pridáme šalát, paradajky a nakoniec primiešame ešte opečené kuracie kúsky.
Hotový šalát posypeme strúhaným parmezánom a môžeme podávať.
Náš obľúbený cestovinový šalát
Potrebujeme:
cestoviny penne
1 – 2 šalátové uhorky
2 malé cibule
2-3 paradajky
1 paprika
200 g šunky
200 g tvrdého syra
450 g kyslej smotany
200 g majonézy
Postup:
Príprava tohto cestovinového šalátu je veľmi rýchla a jednoduchá. Dáme uvariť cestoviny podľa návodu a medzitým si všetku zeleninu, syr, aj šunku nakrájame na malé kúsky.
Kyslú smotanu zmiešame s majonézou.
Cestoviny zmiešajte s omáčkou, pridajte zeleninu, šunku a syr. Dobrú chuť!
Šalát s kyslou smotanou a horčicou
Potrebujeme:
1 šálka kyslej smotany alebo jogurtu (200 ml)
2 lyžice majonézy
1 lyžica jablčného octu
1 polievková lyžica horčice
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
1 /4 lyžičky čierne korenie
Kolienka, varené a scedené
Naddrobno nasekaný stonkový zeler, alebo najemno nastrúhaný koreň zeleru
2 nadrobno nasekané farebné parpiky
Zelená cibuľka, nasekaná nadrobno
Postup:
Na omáčku si zmiešme všetky prísady v miske – majonéza, jogurt, ocot, horčicu, cukor, soľ, aj korenie. Primiešame uvarené scedené kolienka a nadrobno nakrájanú zeleninu. Premiešame a môžeme podávať. Výborný šalát na leto, odporúčam.
Šalát Havaj
Potrebujeme:
cestoviny kolienka
1 plechovku ananásu scedeného zo šťavy
200 g šunky
200 g tvrdého syra
400 g kyslej smotany
200 g majonézy
Cestovinový šalát so šunkou, syrom a výbornou zálievkou!
Potrebujeme:
1 balíček cestovín
15 dkg šunky
10 dkg syra
1 červená paprika
2 cibule
5 lyžíc majonézy
1 lyžica horčice
soľ, korenie
Postup:
Uvarte cestoviny v slanej vode podľa návodu na obale. Cibuľu, šunku, syr a papriku nakrájame do misky na malé kúsky, alebo nastrúhame nadrobno. Pridajte majonézu a horčicu, soľ a korenie. Zmiešame všetko dohromady. Šalát podávame chladený.
Ľahký Portugalský šalát
Potrebujeme:
Cestoviny Fusilli (aby bol šalátik pestrý, môžeme zvoliť farebné cestoviny)
1 ks kuracích pŕs
1 papriku
2 stredne veľké rajčiny
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Zálievka:
½ téglika kyslej smotany
½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)
Šťavu z ½ citróna
Soľ
Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al denete.
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na panvici do mäkka.
V miske zmiešame jogurt so smotanou a dochutíme soľou, bylinkami a citrónovou šťavou.
Potom do šalátovej misy vložíme uvarené a scedené cestoviny, kuracie mäso, nadrobno nakrájanú zeleninu a nakoniec zalejeme jogurtovou zálievkou. Dôkladne premiešame a vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky, aby sa jednotlivé chute prepojili.
Šalát so šunkou a kukuricou
Potrebujeme:
400 g ľubovolných cestovín (môžete použiť aj plnené cestoviny)
Väčšiu uhorku nakrájanú na kocky
Zväzok pažítky nasekanej nadrobno
250 g šunky nakrájanej na rezance
250 g strúhaného tvrdého syra
2 lyžice jogurtu
1 lyžicu majonézy
1 lyžičku horčice
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme chvíľu vychladnúť.
Potom zmiešame s uhorkou, pažítkou, kukuricou a nakoniec aj šunkou a syrom. Majonézu zmiešame s jogurtom, horčicou a dochutíme soľou a korením. Zálievku vmiešame k ostatným surovín a môžeme podávať.
Špagetový šalát s kyslou smotanou
Potrebujeme:
500 g špagiet + slaná voda
1 téglik kyslej smotany s čo najvyšším obsahom tuku (v Nemecku sme to kupovali ako Schmand)
1 šálka obyčajnej kyslej smotany
Nadrobno nakrájanú jemnú salámu alebo šunku
300 ml rastlinného vývaru (alebo bujon rozmiešaný vo vode)
1 zväzok pažítky
Postup:
Špagety uvaríme al dente a scedíme. Vývaar zmiešame s oboma druhmi smotany, pažítkou, šunkou a primiešame cestoviny. Šalát je dobré nechať aspoň 30 minút odležať.
Výborná večera pre celú rodinu!
Výborný šalát s jogurtom
Potrebujeme:
500 g ľubovoľných cestovín
150 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
200 g nastrúhanej alebo nadrobno nakrájanej kuracej šunky
3 väčšie kusy uvarenej mrkvy
6-7 ks nakladaných uhoriek nakrájanych nadrobno
Môžeme použiť aj nakladanú papriku, hrášok, alebo kukuricu
500-600 g bieleho jogurtu
100 g majonézy
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme a necháme vychladnúť. Pridáme šunku, syr, mrkvu a nakladanú zeleninu. Nakoniec pridáme jogurt zmiešaný s majonézou a celý šalát dôkladne premiešame, dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme vrch posypať ešte trochou syra.
Rýchlošalát!
Potrebujeme:
250 g cestovín
150 g šunky nakrájanej na kocky
Mletú červenú papriku
1 zaváranú červenú papriku
3 menšie zavárané uhorky
Na zálievku:
100 g majonézy
1 lyžicu jablčného octu
Soľ
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Uhorky aj papriku nakrájame na kocky a zmiešame s nakrájanou šunkou.
V inej miske si pripravíme dressing. Majonézu zmiešame s jablčným octom a špetkou soli.
Uvarené cestoviny scedíme a necháme vychladnúť. Potom ich zmiešame so zeleninovou-šunkovou zmesou a prelejeme dresingom.
Šalát s paradajkami a kuracím mäsom
Potrebujeme:
500 g uvarených cestovín
100 g šunky nakrájanej nadrobno
1 a ½ šálky uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky
1 šálku sterilizovaného hrášku
1 šálku sterilizovanej krájanej mrkve
1 a ½ šálky cheery rajčín nakrájaných na polovice
2 strúčiky cesnaku – nakrájaného nadrobno alebo pretlačeného
Zálievka:
½ šálky mlieka
1 a ¼ šálky gréckeho jogurtu
Soľ
Čierne mleté korenie
Sušenú bazalku
Oregano
1 lyžičku citrónovej šťavy
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
V miske zmiešame všetky ingrediencie na šalát. V inej miske si pripravíme zálievku a to rovnako zmiešaním všetkých ingrediencií. Zálievku vmiešame do šalátu a môžeme si vychutnávať.