Večera pre štíhly pás: 11 najlepších šalátov na chudnutie a dobré trávenie – kilá navyše sú fuč, ani neviete kedy!

Fantastické šaláty, ktoré pomôžu každému, kto chce schudnúť. Z tejto ponuky si vyberie naozaj každý. Sú výborné, sýte a rýchlo pripravené!

Mačingovej šalát na chudnutie

Potrebujeme:

2 ks uvarenej cvikly

2 väčšie mrkvy

2 strúčiky cesnaku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

mrazený hrášok

soľ a čerstvé mleté korenie

olivový olej

citrónová šťava

cottage cheese /mozzarellu

Postup:

Cviklu nakrájame spolu s mrkvou na kúsky, ako vám to vyhovuje. Hrášok umyjeme pod teplou vodou, aby sa nám rozmrazil. Do panvice si dáme olivový olej a nakrájanú zeleninu. Dusíme ju asi 10 minút, aby bola mrkva stále trochu chrumkavá, ale hrášok už uvarený (nie však rozvarený)!

Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a osolíme, okoreníme. Šalát sa dá jesť studený aj teplý, cottage cheese, mozzarelu alebo nastrúhaný diétny syr pridávame až keď je na tanieri. Premiešame a môžeme podávať.

Šalát z mladej kapusty – na chudnutie a pre zdravie

Potrebujeme:

1 menšia biela kapusta – mladá

2 červené papriky

1 zelená paprika

pol zeleru

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

olivový olej – kvalitný

ocot, kvapku medu a mletá rasca

Postup:

Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.

Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.

Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.

Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.

Rýchly šalát s kuracím mäsom a kapustou

Zloženie:

kuracie prsia (prsia) 100 g

biela kapusta 150 g

uhorka 1 ks

jogurt s nízkym obsahom tuku

Príprava:

Kapusta sa nakrája nadrobno.

Uvaríme kuracie prsia a následne jemne nakrájame na malé kocky.

Uhorka sa tiež nakrája na kocky.

Zmiešame všetky zložky šalátu a ochutíme, nakoniec zmiešame aj s jogurtom.

Výborný šalát pre zdravé črevá a dobré trávenie

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.

Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.

Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Kapustový šalát s repu na chudnutie a dávku vitamínov

Potrebujeme:

100 g hlávkovej kapusty

1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)

1 mrkvu

1 jablko

citrónovú šťavu

(bylinky a koreniny podľa chuti)

– aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.

​Postup:

Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.

Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.

Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.

Ľahký šalát na obed aj večeru

Zloženie:

rajčiny 1 ks

uhorka 1 ks

kuracie prsia 200 gr

sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička

šalátové listy

cesnak 1 strúčik

soľ, korenie podľa chuti

olivový olej podľa chuti

Príprava:

Pripravte potrebné zložky.

Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.

Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.

Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.

Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.

Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.

Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame  a podávame na stôl.

Výborný šalát z krabích tyčiniek

 

Potrebujeme:

240 g krabích tyčiniek

380 g sterilizovanej kukurice

300 g čerstvých uhoriek

200 g čínskej kapusty

Na zálievku:

1 biely jogurt

1 lyžicu olivového oleja

1 lyžicu citrónovej šťavy

Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)

1 lyžičku morskej soli

Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.

Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.

Mrkvový šalát na chudnutie

Potrebujeme:

2 veľké póry

3 mrkva

2 jablká

3 lyžice olivového oleja

štipku soli

2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu

2 lyžice  prírodného jogurtu

1 lyžička medu alebo hnedého cukru

Postup:

Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.

Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.

Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte  v chladničke.

Ľahký šalát z čínskej kapusty

 

Potrebujeme:

1 menšiu čínsku kapustu

250 g cherry paradajok

50-60 g syra s nižším obsahom tuku

1 ks kuracích pŕs

2 krajce chleba (ideálne celozrnného)

Na zálievku:

3 lyžice gréckeho jogurtu

2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno

1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno

Soľ a korenie podľa chuti

Šťavu z citróna

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.

Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.

Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.

Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme krutónmi.

Perfektný obed: Ľahký kurací šalát s medovo-horčicovou zálievkou

Ľahká večera, ktorá vás zasýti a môžete si ho dopriať bez výčitiek svedomia. Lahodné kuracie mäso, svieža zelenina a fantastická medovo-horčicová zálievka. Jednoducho pochúťka, na ktorú sa budete tešiť už od rána!

Potrebujeme:

2 ks kuracích pŕs

1 plechovku konzervovanej kukurice

1 plechovku konzervovanej červenej fazule

1 zelenú papriku

2 paradajky

1 strednú cibuľu

1 strúčik cesnaku

Petržlen

Korenie na kurča

Zálievka:

1/3 lyžice olivového oleja

3 lyžice octu

3 lyžice horčice

2 lyžičky medu

2 strúčiky cesnaku

½ lyžičky tymiánu

Postup:

Kuracie mäso opláchneme a vysušíme utierkou. Nakrájame na kocky a posypeme korením. Vložíme do chladničky marinovať na cca 60 minút a potom ho osmažíme domäkka.

Kukuricu a červenú fazuľku scedíme z nálevu a necháme odkvapkať, vložíme do väčšej misky. Pridáme papriku a paradajky nakrájané na väčšie kocky, pričom prebytočnú šťavu z paradajok odstránime. Do misky pridáme cibuľu nakrájanú najemno, nasekaný petržlen a prelisovaný cesnak.

Do misky so zeleninou pridáme kuracie kúsky a premiešame.

Pripravíme si zálievku: Ocot, olej, horčicu, med, tymián a drvený cesnak zmiešame v miske a necháme cca 20 minút odpočívať. Nakoniec zeleninovo-kurací šalát zalejeme zálievkou, poriadne premiešame a môžeme servírovať!

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Ľahký šalát s balkánksym syrom

Potrebujeme:

150 g balkánskeho syra

1/2 červenej cibule

2 čerstvé uhorky

2 paradajky

50 g čiernych olív bez kôstky

Niekoľko listov čerstvého šalátu

½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy

2 lyžičky čerstvého kôpru nasekaného nadrobno (voliteľné)

1-2 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Syr nakrájame na kocky. Zeleninu umyjeme, uhorky nakrájame na tenké kolieska a paradajku na mesiačiky (ak pracujeme so cherry paradajkami, stačí ich prekrojiť na polovicu). Cibuľu nakrájame na kolieska.

Šalát natháme rukami na menšie kúsky, preložíme na tanier a pridáme ostatnú zeleninu a olivy scené z nálevu. Pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypeme kôprom. Podľa chuti pridáme soľ a korenie (kedže je syr dostatočne slaný, nie je treba pridávať veľké množstvo soli).

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pxabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay