Nikdy by som neverila, že surová cvikla môže chuť tak fantasticky: 5-minútový šalát, ktorý je mega zdravý a aj nesmierne chutný!

Tento šalát je nielen veľmi chutný, ale aj nesmierne zdravý.

Zaujímavé je, že chutí aj tým, ktorí červenú repu (cviklu) nemajú radi. priznám sa, že ani mne by nenapadlo, že surová môže chutiť takto dobre.

 

 

Šalátik robím ako prílohu k mäsu, alebo ako chutnú a zdravú večeru napríklad s celozrnným pečivom.

...

Základom šalátu sú len 3 prísady a v časoch viróz a chrípky je to aj vynikajúci spôsob, ako poraziť nástrahy počasia a zlepšiť si imunitu.

 

Účinky surovej cvikly na zdravie:

 

 

Podporuje obranyschopnosť

Posilňuje srdce a cievy

Znižuje vysoký cholesterol aj krvný tlak

Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi

Posilňuje vlasy a nechty

Podporuje funkciu pečene

Odkysľuje organizmus

Močopudná, podporuje obličky

Zlepšuje vyprázdňovanie

Podporuje tvorbu krvi

Zlepšuje pevnosť kože a kostí

Zmierňuje menštruačné bolesti

Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak

Pomáha v boji proti alergiám a mykózam

Bojuje proti únave, aj chronickej únave

Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.

Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,

Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,

Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.

Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinokdraslík.

Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.

 

Potrebujeme:

Surová červená repa (cvikla)

Mrkva

Jablká

Množstvo prísad v pomere 1: 1: 1.

Na dochutenie:

Citrón, med, troška olivového oleja a hŕstka orechov.

Postup:

 

 

Očistenú repu, mrkvu a jablká bez jadrovníkov nastrúhame, ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom a premiešame.

Pokvapkáme medom a posypeme nasekanými jadrami vlašských orechov.

Je to chrumkavé, dobré a zdravé papanie – určite odporúčam vyskúšať.

 

Ďalšie recepty zo surovej červenej repy

Zdravá nátierka z červenej repy

 

Potrebujeme:

1 malá červená repa

200 g Lučiny

100 g strúhaného syra

3 strúčiky cesnaku

Soľ, korenie čierne mleté

Postup:

Surovú repu nastrúhame, pridáme Lučinu, nastrúhaný syr, pretlačený cesnak, soľ, korenie a všetko dôkladne zamiešame. Podávame s celozrnným pečivom.

Nevarený sirup z červenej repy

Potrebujeme (upravte dávku podľa toho, koľko máte cvikle):

3 kg cvikla ošúpaná

4 citróny (ak nemáte bio citróny, je dobré umyť ich octovou vodou, do receptu ide aj kôra)

3 l prevarenej vody – vychladnutej

3 – 5 bal. kyseliny citrónovej (ja som dala 3, ale v originál recepte je až 5 balíčkov, záleží aj množstva cukru, ktoré použijete)

2,5 kg krupicového cukru (v originály sa je sú až 4 kg cukru, ale to sa mi zdalo priveľa)

1 bal. konzervačného prípravku

1/2 fľaštičky vanilkovej arómy

Postup:

Citróny dobre umyjeme, cviklu nakrájame a všetko spolu zomelieme. Hmotu dáme do vandlíka a dobre premiešame – necháme 24 hodín odstáť a sem-tam premiešame.

Potom dobre scedíme a šťavu zmiešame s cukrom, kyselinou citrónovou, aj prípravok na konzervovanie a esenciu. Teraz treba miešať, kým sa cukor nerozpustí. Potom nalejme do sterilizovaných fliaš a skladujeme na chladnom mieste. Pridávame do vlažného čaju, limonád a výborný je aj do koláčov – spraví vám krásnu farbičku.

Nezabúdajte, že červená repa je naozaj silná potravina a dokáže znížiť krvný tlak. Osoby, ktoré nízkym tlakom trpia ju musia užívať s rozvahou. Rozhodne to s týmto super- liekom nepreháňajte, je najlepší v malých dávkach.

Repa na kórejský spôsob

Potrebujeme:

600 g surovej repy

4 strúčiky cesnaku

80 g rastlinného oleja

Na marinádu:

3 polievkové lyžice octu

1 lyžička cukru

0,5 lyžičky soli

1 lyžička koriandru

0,5 čajovej lyžičky čierneho korenia

Postup:

Najemno nakrájajte cesnak, repu umytú a ošúpanú nastrúhajte na strúhadle Na prípravu marinády premiešajte všetky prísady. Pridajte repu a cesnak do misky spolu s marinádou a premiešajte. Olej priveďte do varu a zalejte repu, premiešajte a nechajte šalát odstáť najmenej 3 hodiny.

Šalát na chudnutie a na prečistenie čriev

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Ruský šalát z červenej repy

Potrebujeme:

1 ks červenej repy (surovej)

kúsok zeleru

1 ks lahôdkovej cibuľky

1 kyslá smotana

1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)

Soľ, korenie

1 lyžica octu balcamico octu

Postup:

Repu a zeler som nastrúhala nahrubo, pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot – premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť. Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí. Dávame ho aj na chlebíčky!

Šalát zo surovej červenej repy

Tento jednoduchý a zdravý čerstvý šalát je pripravený v priebehu niekoľkých minút a je ideálnou prílohou k mastným a ťažkým jedlám, pretože výrazne zlepšuje trávenie.

Potrebujeme:

  • červenú repa
  • 10 dkg vlašské orechy
  • tri strúčiky cesnaku
  • mrkvu
  • tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu

Postup:

  1. Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.
  2. Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
  3. Pridáme aj nasekané orechy.
  4. Nakoniec vmiešame aj majonézu.

Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami

Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo. Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.

Potrebujeme:

červenú repu

tri lyžičky citrónovej šťavy

dve stredne veľké jablká

jednu polievkovú lyžica medu

jednu lyžicu rastlinného oleja

zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)

Postup:

Ošúpeme červenú repu,  jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.

Pridáme med,  citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.

Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.

Šalát z čerstvej červenej repy a kapusty

Tento šalát je výborný ako antioxidant, odstraňuje toxíny z tela a chutí naozaj výborne.

Potrebujeme:

červenú repu

Hlávkovú kapustu 20 dkg

tri lyžice ľanového oleja

1 mrkvu

dve jablká

jednu lyžicu citrónovej šťavy

Postup:

Repu a mrkvu očistíme a nakrájame natenko.

Rovnako si najemno nakrájame aj kapustu.

Všetky druhy zeleniny zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Nakoniec pridáme ľanový olej a dochutíme soľou.

Tento šalát pomáha zbaviť sa mnohých chorôb, ktoré súvisia s trávením. Ak vám červená repa nechutí, v tomto šaláte ju môžete nahradiť napríklad  reďkovkami, takže šalát bude ešte šťavnatejší.

Šalát s čerstvou červenou repou a jogurtom

Pokiaľ konzumujete tento šalát pravidelne, váš metabolizmus sa výrazne zlepší a budete mať aj krajšiu pleť.

Potrebujeme:

15 dkg sušených sliviek

10 dkg orechov

Červenú repu

150 ml jogurtu

jedna polievková lyžica medu

Postup:

Ak sú slivky príliš vysušené, môžeme ich na chvíľu zaliať horúcou vodou.

Repu nakrájame a rovnako aj slivky, zmiešame.

Orechy popučíme na malé kúsky a pridáme sa do zmesi.

Nakoniec vmiešame med, jogurt  a je to.

Tento šalát je jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať červenú repu.

Šalát s čerstvou červenou repou a kozím syrom

Geniálny tip pre každého, kto má rád typickú chuť kozieho syra, ktorá skvele dopĺňa chuť červenej repy.

Potrebujeme:

dve menšie repy

dve mrkvy

tri strúčiky cesnaku

15 dkg kozieho syra (prípadne syru feta)

dve polievkové lyžice kyslej smotany

soľ, korenie a zelené bylinky

Postup:

Repu umyjeme a nastrúhame, rovnako aj mrkvu.

Repu a mrkvu si zmiešame v miske.

Pridáme aj pretlačený cesnak a opäť premiešame.

Šalát posypeme syrom.

Podávame s kyslou smotanou a  ochutíme soľou a zelenými bylinkami.

Foto: pixabay