Šalát zo surovej cvikly, ktorý zlepšuje zrak, pomáha srdcu a boujuje proti chorobám: Robím ho v najväčšej mise, je vynikajúci!

Vynikajúci rýchly šalát, ktorý je nielen veľmi chutný, ale aj ohromne zdravý – pomáha zraku, znižuje vysoký krvný tlak, bojuje proti chorobám, rpetože výrazne zvyšuje imunitu. určite ho skúste, potrebujete naň nevarenú cviklu. Ja som robila zo štvoritej dávky, uvedené ingrediencie sú na jednu dávku.

S čím všetkým šalát pomôže?

  • Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.
  • Zlepšuje správne využitie bielkovín v tele.
  • Pomáha v boji proti alergiám a mykózam.
  • Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.
  • Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
  • Má vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.
  • Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
  • Bojuje proti únave, aj chronickej únave.
  • Blahodárne vplýva na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.
  • Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
  • lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
  • pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
  • Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
  • Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
  • Okrem uvedených faktov je šalát bohatý na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinokdraslík.  Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.

 

Potrebujeme:

1 ks väčšia cvikla

2 ks mrkva

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Petržlenová vňať

soľ

šťava citrónová

olej olivový

korenie

čierne mleté korenie

Kúsok surového zeleru (môžete vynechať)

rasca mletá

Voliteľné: červená redkvička

Postup:

Príprava je jednoduchá. Použijeme surovú, nevarenú cviklu. Cviklu, mrkvu ošúpeme, umyjeme a všetko nastrúhame. Aj reďkovky, ak ich použijete.

Posolíme, pokoreníme, pridáme mletú rascu, dobre premiešame a necháme chvíľu postáť – zeleninky krásne zmäknú. Pridáme citrónovú šťavu a olivový olej. Znovu dobre pomiešame.

Tento šalát je veľmi zdravý.

Okrem toho je však aj príloha k jedlám ako lusk. Niekedy nám nahrádza aj zemiakovú, ryžovú prílohu k mäsku. Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay