Tu je jednoduchý recept na šalát na detox a chudnutie.
Základom sú dve bežné prísady – kapusta a zeler.
Šalát je jednoduchý na prípravu a ideálny napríklad na večeru alebo olovrant.
Obsahuje veľa čerstvých surovín, ktoré sú bohaté na vlákninu a výživné látky, ktoré pomáhajú pri detoxikácii organizmu.
Olivový olej a mandle dodávajú šalátu zdravé tuky a telu potrebnú energiu.
Soľ, korenie a jablčný ocot pridávajú šalátu chuť a vďaka nízkemu obsahu kalórií vám tento šalát môže pomôcť pri zdravom chudnutí.
Ingrediencie:
1 malý koreň zeleru
1/2 hlávky bielej alebo červenej kapusty
1 väčšia mrkva
1 jablko
1 šálka cherry paradajok
1/4 šálky nasekaných mandlí
1 polievková lyžica olivového oleja
1 lyžička medu
1 lyžička jablčného octu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeler a mrkvu očistíme.
Nastrúhame na strúhadle.
Rovnako si nastrúhame alebo nakrájame na tenko aj jablko.
Kapustu nakrájame na malé kúsky.
Paradajky rozpolíme na polovicu.
Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej mise.
Marináda
V malom hrnčeku zmiešajte olivový olej, med, jablčný ocot, soľ a korenie.
Dressing prelejte cez šalát.
A jemne premiešajte.
Nasekané mandle pridajte na vrch a podávajte.
Druhý recept na zelerový šalát s kapustou
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1/2 hlávky kapusty
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Zdravotné výhody jednotlivých zložiek šalátu na detox a chudnutie sú nasledovné:
Zeler: Obsahuje vlákninu, vitamín C, antioxidanty a minerály ako draslík, vápnik a fosfor. Zeler pomáha zlepšovať trávenie, regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje zdravie srdca.
Mrkva: Obsahuje vitamín A, vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Mrkva podporuje zdravie očí, pomáha udržiavať zdravú pokožku a podporuje zdravie srdca.
Jablko: Obsahuje vlákninu, vitamín C, antioxidanty a pektín. Jablká pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi, znižujú riziko srdcových ochorení a pomáhajú pri trávení.
Kapusta: Obsahuje vlákninu, vitamín C, vitamín K, antioxidanty a sulforafan. Pomáha udržiavať zdravé srdce, zlepšuje imunitu, podporuje zdravie mozgu a bojuje proti rakovine.
Cherry paradajky: Obsahujú vitamín C, vitamín K, antioxidanty a lykopén. Paradajky podporujú zdravie srdca, bojujú proti rakovine a pomáhajú udržiavať zdravú hmotnosť.
Mandle: Obsahujú zdrave tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamín E, draslík a horčík. Mandle podporujú zdravie srdca, pomáhajú pri chudnutí a udržiavaní hladiny cukru v krvi.
Olivový olej: Obsahuje mononenasýtené tuky, antioxidanty a vitamín E. Olivový olej pomáha znižovať riziko srdcových ochorení, zlepšuje trávenie a podporuje zdravie kostí.
Jablčný ocot: Obsahuje kyselinu octovú, antioxidanty a vlákninu. Jablčný ocot podporuje trávenie, pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a podporuje zdravie srdca.