Červená repa má na naše zdravie úžasné účinky. Aj preto je veľká škoda, že sa v našich domácnostiach neobjavuje tak často, ako by mohla. Vedeli ste, že červená repa dokáže v mnohých otázkach zdravia pomôcť lepšie ako tabletky? Prečítajte si, s čím všetkým vám podľa portálu stylecraze červená zelenina dokáže pomôcť. Poradíme vám aj recept, vďaka ktorej z nej vyťažíte maximum.
Účinky šalátu na zdravie:
- Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.
- Zlepšuje správne využitie bielkovín v tele.
- Pomáha v boji proti alergiám a mykózam.
- Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.
- Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
- Má vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.
- Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
- Bojuje proti únave, aj chronickej únave.
- Bojuje proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie. Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.
- Blahodárne vplýva na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.
- Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
- lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
- pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
- Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
- Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
- Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
- Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík. Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Recept na šalát, ktorý je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný
Potrebujeme:
3 veľké červené repy – 1 200 g
2 stredne veľké cibule – 320 g
2 stredné jablká (ošúpané) – do 400 g
3 stredne veľké nakladané uhorky – 170 g
1/4 šálky olivového oleja – 60 g
korenie: plochá lyžička cukru, soľ a korenie
Citrónová šťava
1 lyžička strúhaný chren
Voliteľné: semienka, biely jogurt, domáca majonéza
Postup:
Každý kúsok červenej repy umyjeme, osušíme papierovou utierkou a zabalíme do kúska alobalu.
Pripravenú cviklu pečieme asi 60-90 minút. Malé kúsky do hodiny, veľké do 1,5 hodiny.
Dáme ich na strednú poličku s možnosťou vyhrievania hore / dole a teplotou 200 stupňov. Vďaka tejto úprave si repa zachoá všetky svoje živiny a vitamíny.
Po upečení alobal opatrne odstránime a cviklu preložíme na plech do vychladnutia, aby sme ich neskôr ošúpali.
Keď cvikla vychladne, jednoducho ju ošúpeme.
Následne spolu s jablkami nastrúhame, alebo zomelieme v mlynčeku na mäso.
Pridáme aj ostatné prísady.
Premiešame a môžeme si pochutnávať,
Šalát je výborný a každý si ho môže dochutiť podľa svojich predstáv.