zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Šalát z červenej repy, kapusty, mrkvy a petržlenu – RECEPT na očistu hrubého čreva a zvýšenie imunity

Tento šalát je recept inšpirovaný ruskou kuchyňou, v bieloruštine sa nazýva „МЕТЁЛКА“. Názov „metla“ je veľmi trefný, pretože šalát pomáha čistiť hrubé črevo a chudnúť.

Ďalšou výhodou, ktorú nám prináša, je posilnenie imunitného systému, pričom všetky použité zložky sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerály a vitamíny.

Tento šalát vyživuje, detoxikuje a tonizuje organizmus a je ideálny v chladnom a prechodnom období, keď je táto zelenina v sezóne a môžeme ju jesť čerstvú.

Navyše, ide o vynikajúcu možnosť, ako sa pred blížiacim sa letom dostať do perfektnej formy. Šalát je totižto vynikajúci aj na chudnutie.

Recept na liečivý šalát

Potrebujeme:

Štvrtina kapusty (biela alebo červená – červená je bohatšia na antioxidanty)

1 jablko

1 cvikla

1 mrkva stredne veľká

Zelená petržlenová vňať

Soľ a korenie podľa chuti

2 lyžice olivového oleja

1 čajová lyžička sezamových semiačok

1 lyžica citrónovej šťavy

Postup:

Zelenina sa umyje a očistí. Nakrájajte kapustu na malé kúsky a vložte do misy.

Nastrúhajte jablko, repu (surovú) a mrkvu.

Pri práci s cviklou sa odporúča kuchynskú dosku zakryť igelitom, aby nedošlo k zafarbeniu.

V miske zmiešajte olej s citrónovou šťavou a sezamové semienka.

Zmiešajte zeleninu, zalejte ju zálievkou. Osoľte, okoreňte a jemne premiešame.

Na konci posypte nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Výhody šalátu

Použitá zeleniny má iba výhody: všetky sa spájajú s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb.

Podľa štúdie majú ľudia, ktorí všeobecne jedia veľa zeleniny (paprika, mrkva, paradajky, červená kapusta), lepší imunitný systém a lepší antioxidačný stav.

Kapusta je jednou z najzdravších druhov zeleniny, ktorá si zaslúži častejšie zaradenie do jedálnička.

Je dobrým zdrojom vitamínu C, E, bielkovín a vápnika. Obsahuje zlúčeniny s farmakologickými účinkami, ako je mircetín, polyfenoly, kvercetín a luteolín.

V tradičnej medicíne sa kapusta používa ako sedatívum na peptický vred, syndróm dráždivého čreva a zápal žalúdka.

Podľa posledných štúdií je kapusta užitočná aj proti cirhóze pečene, hepatitíde, rakovine a pankreatitíde. Červená kapusta, rovnako ako mrkva, vykazujú protizápalové, imunomodulačné a antikoagulačné účinky, ktoré prispievajú k znižovaniu lipidov v krvi.

Mrkva tiež obsahuje rôzne antioxidanty, ako je kyselina askorbová, karotenoidy, polyfenoly a polyacetylény, ktoré majú protizápalové, protinádorové a antioxidačné účinky.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie