Tento šalát je recept inšpirovaný ruskou kuchyňou, v bieloruštine sa nazýva „МЕТЁЛКА“. Názov „metla“ je veľmi trefný, pretože šalát pomáha čistiť hrubé črevo a chudnúť.
Ďalšou výhodou, ktorú nám prináša, je posilnenie imunitného systému, pričom všetky použité zložky sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerály a vitamíny.
Tento šalát vyživuje, detoxikuje a tonizuje organizmus a je ideálny v chladnom a prechodnom období, keď je táto zelenina v sezóne a môžeme ju jesť čerstvú.
Navyše, ide o vynikajúcu možnosť, ako sa pred blížiacim sa letom dostať do perfektnej formy. Šalát je totižto vynikajúci aj na chudnutie.
Recept na liečivý šalát
Potrebujeme:
Štvrtina kapusty (biela alebo červená – červená je bohatšia na antioxidanty)
1 jablko
1 cvikla
1 mrkva stredne veľká
Zelená petržlenová vňať
Soľ a korenie podľa chuti
2 lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička sezamových semiačok
1 lyžica citrónovej šťavy
Postup:
Zelenina sa umyje a očistí. Nakrájajte kapustu na malé kúsky a vložte do misy.
Nastrúhajte jablko, repu (surovú) a mrkvu.
Pri práci s cviklou sa odporúča kuchynskú dosku zakryť igelitom, aby nedošlo k zafarbeniu.
V miske zmiešajte olej s citrónovou šťavou a sezamové semienka.
Zmiešajte zeleninu, zalejte ju zálievkou. Osoľte, okoreňte a jemne premiešame.
Na konci posypte nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Výhody šalátu
Použitá zeleniny má iba výhody: všetky sa spájajú s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb.
Podľa štúdie majú ľudia, ktorí všeobecne jedia veľa zeleniny (paprika, mrkva, paradajky, červená kapusta), lepší imunitný systém a lepší antioxidačný stav.
Kapusta je jednou z najzdravších druhov zeleniny, ktorá si zaslúži častejšie zaradenie do jedálnička.
Je dobrým zdrojom vitamínu C, E, bielkovín a vápnika. Obsahuje zlúčeniny s farmakologickými účinkami, ako je mircetín, polyfenoly, kvercetín a luteolín.
V tradičnej medicíne sa kapusta používa ako sedatívum na peptický vred, syndróm dráždivého čreva a zápal žalúdka.
Podľa posledných štúdií je kapusta užitočná aj proti cirhóze pečene, hepatitíde, rakovine a pankreatitíde. Červená kapusta, rovnako ako mrkva, vykazujú protizápalové, imunomodulačné a antikoagulačné účinky, ktoré prispievajú k znižovaniu lipidov v krvi.
Mrkva tiež obsahuje rôzne antioxidanty, ako je kyselina askorbová, karotenoidy, polyfenoly a polyacetylény, ktoré majú protizápalové, protinádorové a antioxidačné účinky.