Šalát Kráľ stola: Majonézu neotvárajte, toto je najlepší šalát sezóny, aký sme ochutnali – zdravý a vynikajúci!

Potrebujeme:

Hlávkový šalát (alebo polníček)

5 stredne veľké kusy repy

270 g syra feta

hrsť slnečnicových semienok

omáčka:

...

1 čajová lyžička horčice

1 čajová lyžička medu

1 čajová lyžička citrónovej šťavy

1 strúčik cesnaku

3 – 4 polievkové lyžice oleja

soľ a korenie

Postup:

Repu umyjeme, osušíme, zabalíme každý kúsok zvlášť do fólie a preložíme na plech. Pri teplote 200 stupňov pečieme 60 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti repy.

Pečenú repu vyberieme z fólie a necháme ju vychladnúť. V miske zmiešame horčicu, med, citrónovú šťavu, olivový olej a pretlačený cesnak. Ochutíme soľou a korením podľa chuti. Šalát preložíme  na dno misky a nalejeme naň polovicu omáčky.

Potom do misy navrstvíme studenú krájanú repu, feta syr, zvyšok omáčky a posypeme opraženými semienkami. Oparžíme ich na suchej panvici.