plny-hrniec_transparent_negativ.png

Salašnícke placky s oštiepkom, pečené nasucho: Recept si strážim ako oko v hlave, je priamo z Liptovského salaša!

Jedli by sme ich aj každý deň. Sú výborné!

Keď som bola mladá, našiel mi ocko brigádu na salaši u nás na Liptove. Bola som väčšinu času v kuchyni, keďže na salaš chodilo veľa hostí a každý chcel ochutnať naše špeciality. Jasné, zemiakové halušky s bryndzou boli na každodennom poriadku, ale jeden recept som nikdy predtým nepoznala, ani neskúšala, ale od mojej mladosti ho s láskou pripravujem. Sú to úplne jednoduché, ale veľmi chutné chlebové placky s oštiepkom. Ja pečieme nasucho na panvici (hoci by sa mali v peci) a za tie roky sa mi nikdy neomrzeli.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

50 ml oleja

100 ml studenej vody

1 lyžičku soli

1 lyžičku prášku do pečiva

Náplň:

200 g oštiepku alebo polooštiepku nastrúhaného

Petržlenovú vňať

(ja dávam aj opraženú, nadrobno nakrájanú cibuľku)

Potrebujeme:

Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva. Pridáme tekuté prísady – olej a vodu, spolu všetko dobre vymiesime rukami na tuhšie cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Cesto treba naozaj dobre vymiesiť, placky tak budú skutočne lahodné a jemnučké – ja miesim aj 10 minút (na ceste budú akoby malé bodky – pluzgieriky. Potom prikryjeme utierkou a necháme chvíľu odpočívať, zatiaľ si môžeme pripraviť plnku.

Ak nechcete používať cibuľku, nemusíte, ja si však vždy nakrájam nadrobno a opražím na troche masti. Syr nakrájame a zmiešame s petržlenkou. Cibuľku, ktorá je opražená, encháme vychladnúť.

Cesto rozdelíme na 6-7 bochníčkov a každý rozvaľkáme na tvar placky. Do stredu navrstvíme náplň (syr s petržlenkou aj cibuľku) , zavinieme tak, aby bola náplň v strede a opäť rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom cca 11 centimetrov.

Placky opekáme na dobre rozpálejnej panvici s hrubším dnom, z každej strany asi 2 minúty tak, aby sa nám na povrchu vytvorili tmavé fliačiky.

Podávame s kyslou smotanou. Prípadne potrite masťou alebo maslom a cesnačikom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Filipa V.

Najlepšie recepty na dnes