Keď som bola mladá, našiel mi ocko brigádu na salaši u nás na Liptove. Bola som väčšinu času v kuchyni, keďže na salaš chodilo veľa hostí a každý chcel ochutnať naše špeciality. Jasné, zemiakové halušky s bryndzou boli na každodennom poriadku, ale jeden recept som nikdy predtým nepoznala, ani neskúšala, ale od mojej mladosti ho s láskou pripravujem. Sú to úplne jednoduché, ale veľmi chutné chlebové placky s oštiepkom. Ja pečieme nasucho na panvici (hoci by sa mali v peci) a za tie roky sa mi nikdy neomrzeli.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
50 ml oleja
100 ml studenej vody
1 lyžičku soli
1 lyžičku prášku do pečiva
Náplň:
200 g oštiepku alebo polooštiepku nastrúhaného
Petržlenovú vňať
(ja dávam aj opraženú, nadrobno nakrájanú cibuľku)
Potrebujeme:
Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva. Pridáme tekuté prísady – olej a vodu, spolu všetko dobre vymiesime rukami na tuhšie cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Cesto treba naozaj dobre vymiesiť, placky tak budú skutočne lahodné a jemnučké – ja miesim aj 10 minút (na ceste budú akoby malé bodky – pluzgieriky. Potom prikryjeme utierkou a necháme chvíľu odpočívať, zatiaľ si môžeme pripraviť plnku.
Ak nechcete používať cibuľku, nemusíte, ja si však vždy nakrájam nadrobno a opražím na troche masti. Syr nakrájame a zmiešame s petržlenkou. Cibuľku, ktorá je opražená, encháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na 6-7 bochníčkov a každý rozvaľkáme na tvar placky. Do stredu navrstvíme náplň (syr s petržlenkou aj cibuľku) , zavinieme tak, aby bola náplň v strede a opäť rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom cca 11 centimetrov.
Placky opekáme na dobre rozpálejnej panvici s hrubším dnom, z každej strany asi 2 minúty tak, aby sa nám na povrchu vytvorili tmavé fliačiky.
Podávame s kyslou smotanou. Prípadne potrite masťou alebo maslom a cesnačikom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Filipa V.