Toto je dôvod, prečo majú profi kuchári vždy dokonalú ryžu: Zaručene sa nerozvarí a chuť ako z nóbl reštaurácie!

Luxusné reštaurácie si nemôžu dovoliť servírovať svojim hosťom zle pripravenú ryžu. Možno by ste sa čudovali, ale ani tu nenájdete vždy tie najlepšie značky, aké na trhu sú.

Luxusné reštaurácie si nemôžu dovoliť servírovať svojim hosťom zle pripravenú ryžu.

 

 

Možno by ste sa čudovali, ale ani tu nenájdete vždy tie najlepšie a najdrahšie značky, aké na trhu sú.

Rozdiel, o ktorom vy možno neviete, však spočíva hlavne v príprave príprave.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Vo svojej show šéfkuchár Ramsay prezradil, ako dosiahnuť, aby ryža uvarená doma chutila rovnako, ako v luxusnej reštaurácii.

Namáčanie, voda a tuk

 

To sú základné pravidlá, ktoré budúcich kuchárov učia na prestížnych kulinárskych inštitútoch.

Ramsay však vyzdvihuje najmä jednu – namáčanie.

Oplachujte a namáčajte

 

 

Ryžu oplachujeme pod tečúcou vodou, vždy až kým netečie čistá voda.

To je univerzálne pravidlo, ak ho vynecháte, ryža bude omnoho ťažšia na strávenie a bude lepkavá.

Oplachujte vždy, aj keď sa veľmi ponáhľate.

 

 

Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú.

Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam).

U guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Toto platí v mojich reštauráciách!

 

„ V mojich reštauráciách platí, že ryža sa namáča celú noc.

To je pravidlo aj u našich kuchárov.

Je to preto, že zrná sa naplno otvoria v chuti.

Zlepší sa im absorpcia vody, zrýchľuje sa varenie a znižuje sa v nej obsah arzénu a kyseliny fytovej (tá zabraňuje vstrebávaniu horčíka a vápnika v organizme).

 

 

 

Na druhej strane sa výrazne zlepšuje stráviteľnosť ryže a to robia šéfkuchári najmä preto, aby vám po jedle nebolo ťažko a dopriali si aj dezert.

Navyše, vďaka tomuto tipu sa zníži aj kalorická hodnota ryže.

Namáčanie odporúčajú aj špičkoví tréneri a to práve preto, že ryža je vďaka nemu zdravšia a ľahšie stráviteľná!“

Pomer vody musí byť presný – nie od oka

 

 

 

Toto je vec, ktorú by sa mali ľudia naučiť dodržiavať, aby nemuseli bojovať s tým, že ryža sa raz vydarí a inokedy nie.

Pre bielu ryžu platí na 1 šálku ryže 1 a ½ – max 1 a ¾ šálky vody.

Na hnedú platí pomer 2 šálky vody na 1 šálku ryže.

Varenie

 

Nikdy nevarte v príliš malom hrnci (stredne veľké až veľké sú ideálne) a tiež musí mať hrniec vždy aj pokrievku.

Do ryže pridajte na začiatku varenia 1 lyžicu masla a 1 lyžičku soli – ak chcete dochutiť viac, spravte to až na konci.

 

Foto:

 

Varíme vždy na strednom plameni.

Počas varenia pokrievku neodkrývajte.

Biela ryža bez namáčania sa varí 15-20 minút, ak ste ju nechali cez noc namáčať, varenie sa skráti až o 10 minút.

Hnedá ryža sa varí vždy dlhšie ako biela.

Ak pridáte k bielej ryži trochu citrónovej šťavy zachová si krásnu farbu.

Nezabudnite tiež, že namáčaná ryža bude väčšia a bude mať krajšiu farbu, ako tá ktorú ste vopred nenamočili.