plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasný nápad z ryže a droždia: Ľahké jedlo vhodné aj ako príloha!

Tento recept mi kedysi prezradila moja babička počas letných prázdnin.

Vraj ide o recept, ktorý sa u nás traduje už niekoľko rokov.

 

 

Výborne sa hodí napríklad aj ako príloha ku gulášu, k fazuľovej polievke…

Recept je naozaj veľmi jednoduchý a hlavne kvôli nemu nemusíte siahnuť hlboko do vrecka.

Základom sú dve obyčajné prísady, ktoré má doma skoro každý – ryža a obyčajné droždie.

 

 

Chutný domáci ryžový posúch podľa receptu z youtube.

Potrebujeme:

100 g ryže

300 ml teplého mlieka

1 vajce

2 PL slnečnicového oleja

1 ČL čerstvého droždia

1 PL kryštálového cukru

500 g hladkej múky

soľ

Postup:

Do nádoby od mixéra pridáme ryžu a teplé mlieko.

Na nízkych otáčkach rozmixujeme.

Zmes nalejeme do väčšej misky, pridáme vajce, olej.

Všetko premiešame metličkou.

 

 

Ďalej pridáme droždie.

Opäť premiešame, pridáme cukor, soľ a zamiešame.

Do zmesi postupne za miešania pridávame múku.

Miesime rukami, kým nevznikne cesto.

 

 

Počas miesenia polejeme cesto trochou oleja, misku prekryjeme fóliou a necháme 40 minút odstáť.

Cesto natrháme na šesť častí, z ktorých vyvaľkáme guľky, uložíme ich na podložku.

Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.

 

 

Cesto rozvaľkáme na kruh veľkosti cca 20 cm, aby ostalo trochu hrubšie.

Posúch dôkladne usmažíme na panvici na rastlinnom oleji z oboch strán do hneda.

 

 

Nadýchaný posúch môžeme servírovať.

 

 

Dobrú chuť!

 

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes