Tento recept mi kedysi prezradila moja babička počas letných prázdnin.
Vraj ide o recept, ktorý sa u nás traduje už niekoľko rokov.
Výborne sa hodí napríklad aj ako príloha ku gulášu, k fazuľovej polievke…
Recept je naozaj veľmi jednoduchý a hlavne kvôli nemu nemusíte siahnuť hlboko do vrecka.
Základom sú dve obyčajné prísady, ktoré má doma skoro každý – ryža a obyčajné droždie.
Chutný domáci ryžový posúch podľa receptu z youtube.
Potrebujeme:
100 g ryže
300 ml teplého mlieka
1 vajce
2 PL slnečnicového oleja
1 ČL čerstvého droždia
1 PL kryštálového cukru
500 g hladkej múky
soľ
Postup:
Do nádoby od mixéra pridáme ryžu a teplé mlieko.
Na nízkych otáčkach rozmixujeme.
Zmes nalejeme do väčšej misky, pridáme vajce, olej.
Všetko premiešame metličkou.
Ďalej pridáme droždie.
Opäť premiešame, pridáme cukor, soľ a zamiešame.
Do zmesi postupne za miešania pridávame múku.
Miesime rukami, kým nevznikne cesto.
Počas miesenia polejeme cesto trochou oleja, misku prekryjeme fóliou a necháme 40 minút odstáť.
Cesto natrháme na šesť častí, z ktorých vyvaľkáme guľky, uložíme ich na podložku.
Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
Cesto rozvaľkáme na kruh veľkosti cca 20 cm, aby ostalo trochu hrubšie.
Posúch dôkladne usmažíme na panvici na rastlinnom oleji z oboch strán do hneda.
Nadýchaný posúch môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: