Odkedy poznám tento spôsob, vlašské orechy lúskam už len takto: Minimálne úsilie a úžasné výsledky!

Ešte stále lúskate orechy po starom a tešíte sa, keď sa vám zo škrupiny podarí vytiahnuť aspoň neporušené polovice?

Potom vyskúšajte tento jedinečný trik.

Nepotrebujete luskáčik ani žiadne iné špeciálne nástroje.

 

 

Stačí obyčajné kladivo, stará doska na krájanie a potom postupujte podľa tohto návodu z YouTube kanála Káťa Onča.

Stačí len dodržať niekoľko podmienok a orechy sa budú lúskať skoro samé.

 

 

S minimom námahy získate celé jadierka.

Keď raz vyskúšate túto jednoduchú metódu, už nikdy nebudete orechy lúpať inak.

 

 

Postup:

Nalejte vodu do hrnca vhodnej veľkosti a priveďte do varu.

Vody by malo byť toľko, aby úplne pokryla orechy.

Nasypeme orechy do vriacej vody na 5 minút a orechy, ktoré vyplávajú na povrch, pravidelne namáčame.

Je dôležité, aby škrupina nemala čas vyschnúť a bola nasýtená vlhkosťou.

Vodu po uvarení zlejeme a škrupiny nám budú schnúť doslova pred očami.

 

 

Vďaka tomuto kroku sa stáva škrupina mäkšou a pružnejšou.

Bez čakania na úplné vychladnutie pristúpime priamo k lúskaniu.

Úlohou je ľahko zasiahnuť orech kladivom v strede polovice.

Nadmerné úsilie je nežiadúce, pretože pri silnom náraze môže dôjsť k poškodeniu jadra.

Potom sa už len zbavíme škrupiny.

Uvarená škrupina sa stáva takou pružnou, že sa dá bez námahy odstrániť ako kôra z pomaranča.

Jadro orecha zostáva vďaka tejto metóde neporušené.

 

 

Teraz nájdeme základňu priečky v orechu a vytiahneme ju.

Pôjde to tiež veľmi ľahko. 

 

 

Pomocou tejto metódy môžete rýchlo a bez námahy vylúskať aj väčšie množstvo orechov.

 

 

Ak sa chystáte na Vianoce piecť aj orechové koláčiky, táto metóda sa vám bude určite hodiť. 

Celý postup nájdete v priloženom videu na konci článku.

Finta, ako očistiť lieskové orechy

 

 

Tento trik doslova prevalcoval internet a niet sa ani čomu diviť.

Ide o vynikajúci zlepšovák, ako očistiť lieskové orechy rýchlo a skutočne jednoducho.

Potrebujete na to len inštalatérsky kľúč a kladivo a tento perfektný trik z youtube.

Potrebujeme:

Inštalatérksy kľúč

Kladivo

Postup:

Pomocou kľúča si môžete orechy jednoducho oddeliť.

Potom stačí rozklepnúť kladivom.

A nakoniec už len jednoducho vybrať zo šupky.

Ide o perfektný trik a zlepšovák, ktorý sa skutočne oplatí vidieť.

Povedzme si úprimne, napadlo by vám to?

Video postup nádete na konci článku

Finta s flašou na vlašské orechy

 

 

Najlepším spôsobom, ktorý je doma dostupný, je spoľahnúť sa fintu s obyčajnou sklenenou fľašou.

Našli sme ho pre vás opäť na youtube.

Stačí chvíľka praxe a ľahko získate celé neporušené jadrá orechov bez toho, aby ste ich popučili.

Na tieto účely je vhodná fľaša šampanského alebo piva.

Orech položte na hrdlo fľaše s dnom dole a kladivom klepnite na „nos“.

Pokúste sa rovnomerne rozložiť nárazovú silu a buďte opatrní!

Týmto spôsobom je možné rozbiť dokonca aj najpevnejšiu najhustejšiu škrupinu tak, aby jadro zostalo nedotknuté.

S obyčajnou fľašou môžete touto technikou očistiť až 5 kg orechov za hodinu.

Perfektné, čo poviete?

Ďalšie zlepšováky od vás:

Vlašské orechy dajte do nádoby a zalejte vriacou vodou.

Nechajte stáť pod pokrievkou asi dvadsať minút, potom idú ľahko ošúpať.

Platí to aj na para orechy a Pekan.

Platí to aj keď ich dáte do hrnca so studenou vodou, privediete k varu a varíte asi päť minút, potom scedíte, vylejete vodu, orechy vrátite do hrnca a necháte pod pokrievkou vychladnúť.

 

 

V mieste, kde je škrupina spojená, potiahnite špičkou noža, tlačte len trochu, ale aj to pomôže, aby išla lepšie lúskať.

Do luskáčika dávajte orech spojom kolmo, potom nemusíte tak tlačiť.

Zvlášť muži nedajú dopustiť na lúskanie za pomoci klieští.

Ak orech skúšate roztlačiť v dlani, dajte si do nej dva – rozlúsknete ich navzájom ľahšie.

 

 

 

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie