Cesto jemné ako pavučinka: Rýchly šľahačkový koláčik so slivkami podľa babičky Zdenky, nikto mu neodolá!

Výborný slivkový koláčik zo šľahačkového cesta jemného ako pavučinka. Recept od babičky Zdenky.

Potrebujeme:

Na zmiešané cesto:

400 g polohrubej múky

250 ml smotany na šľahanie

2 vajcia (veľkosť M)

150 g kr. cukru

1 bal. vanilkového cukru

...

50 ml olej

1/2 bal. prášku do pečiva

Mlieko (ak je cesto príliš husté)

Ďalej:

Slivky prepolené

Voliteľné – drobenka z múky, masla a práškového cukru

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Všetky prísady na cesto jednoducho  zmiešame v miske pomocou metličky, alebo pomocou ručného šľahača. Cesto a jednoducho rovnomerne navrstvíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech.

Na cesto uložíme očistené a rozpolené slivky. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút (ak je forma väčšia a koláčik tenší, upečie sa rýchlejšie, ak je naopak cesto vyššie, pečieme dlhšie).

Koláčik s drobenkou je ešte chutnejší, stačí ak zmiešate hladkú múku s práškovým cukrom a nastrúhaným maslom a vytvoríte drobivú zmes. Tú nasypte na slivky a dajte koláčik piecť.

autor: Ľubka