Výborný slivkový koláčik zo šľahačkového cesta jemného ako pavučinka. Recept od babičky Zdenky.
Potrebujeme:
Na zmiešané cesto:
400 g polohrubej múky
250 ml smotany na šľahanie
2 vajcia (veľkosť M)
150 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
50 ml olej
1/2 bal. prášku do pečiva
Mlieko (ak je cesto príliš husté)
Ďalej:
Slivky prepolené
Voliteľné – drobenka z múky, masla a práškového cukru
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame v miske pomocou metličky, alebo pomocou ručného šľahača.
Cesto a jednoducho rovnomerne navrstvíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech.
Na cesto uložíme očistené a rozpolené slivky.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút (ak je forma väčšia a koláčik tenší, upečie sa rýchlejšie, ak je naopak cesto vyššie, pečieme dlhšie).
Máte radi drobenku – skúste aj túto verziu!
Koláčik s drobenkou je ešte chutnejší, stačí ak zmiešate hladkú múku s práškovým cukrom a nastrúhaným maslom a vytvoríte drobivú zmes.
Tú nasypte na slivky a dajte koláčik piecť.
autor: Ľubka