Rýchly recept na úžasné osviežujúce citrónové muffiny: Mäkkučké a nadýchané ako vatička!

Tieto citrónové muffiny pripravíte z jednoduchých, bežne dostupných ingrediencií a sú nesmierne chutné! Na povrchu majú chrumkavú kôrku a vo vnútri sú mäkučké a nadýchané. Ak im chcete dať sviatočnejší vzhľad, môžete ich naplniť džemom a ozdobiť cukrovou polevou.

Potrebujeme:

3 stredne veľké vajcia (izbovej teploty)

150 g krupicového cukru

60 ml citrónovej šťavy

70 ml slnečnicového oleja

180 g hladkej múky

...

50 g kukuričného škrobu

1 ČL prášku do pečiva

1/4 lyžičky jedlej sódy

kôra z citróna

štipku soli

1 ČL vanilkového cukru (nemusí byť)

1/4 ČL mletej kurkumy (kvôli farbe, ale nemusí byť)

Na plnku:

ovocný džem (čučoriedkový, malinový, alebo ríbezľový)

Na polevu:

2 ČL práškového cukru

1 PL citrónovej šťavy

Citróny si vopred vyberte z chladničky, aby boli izbovej teploty.

Postup:

Vajcia šľahajte so štipkou soli po dobu 1 minúty. Pridajte cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a mletú kurkumu. Všetko spolu šľahajte ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa cukor mierne rozpustil. Pridajte citrónovú šťavu a olej a dobre premiešajte. Postupne (v 3 krokoch) pridajte preosiatu múku spolu so škrobom, práškom do pečiva a jedlou sódou. Vymiešajte homogénnu zmes. Cesto by malo byť krásne krémové a malo byť jemne stekať.

Cesto nalejte do formičiek na muffiny (ak máte kovové, vymastite ich maslom) asi do 2/3 objemu každého z nich.


Muffiny pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20 minút. Pomocou špajdle skontrolujte, či sú dobre upečené.

Nechajte vychladnúť a potom vyberte z formičiek. Ak chcete muffiny naplniť, vykrojte do každého z nich v strede hlbšiu jamku. Naplňte džemom.

Na prípravu polevy stačí len zmiešať cukor a citrónovú šťavu. Šťavu pridávajte postupne, kým nebude mať poleva hustú a krémovú konzistenciu.

Polevu preložte do cukrárenského vrecka so špičkou asi 1 – 2 mm a naneste ju na povrch muffinov vo forme čiar. Prajeme vám dobrú chuť!

Zdroj: retete-usoare.eu