Tieto citrónové muffiny pripravíte z jednoduchých, bežne dostupných ingrediencií a sú nesmierne chutné! Na povrchu majú chrumkavú kôrku a vo vnútri sú mäkučké a nadýchané. Ak im chcete dať sviatočnejší vzhľad, môžete ich naplniť džemom a ozdobiť cukrovou polevou.
Potrebujeme:
3 stredne veľké vajcia (izbovej teploty)
150 g krupicového cukru
60 ml citrónovej šťavy
70 ml slnečnicového oleja
180 g hladkej múky
50 g kukuričného škrobu
1 ČL prášku do pečiva
1/4 lyžičky jedlej sódy
kôra z citróna
štipku soli
1 ČL vanilkového cukru (nemusí byť)
1/4 ČL mletej kurkumy (kvôli farbe, ale nemusí byť)
Na plnku:
ovocný džem (čučoriedkový, malinový, alebo ríbezľový)
Na polevu:
2 ČL práškového cukru
1 PL citrónovej šťavy
Citróny si vopred vyberte z chladničky, aby boli izbovej teploty.
Postup:
Vajcia šľahajte so štipkou soli po dobu 1 minúty. Pridajte cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a mletú kurkumu. Všetko spolu šľahajte ďalšie 2 – 3 minúty, aby sa cukor mierne rozpustil. Pridajte citrónovú šťavu a olej a dobre premiešajte. Postupne (v 3 krokoch) pridajte preosiatu múku spolu so škrobom, práškom do pečiva a jedlou sódou. Vymiešajte homogénnu zmes. Cesto by malo byť krásne krémové a malo byť jemne stekať.
Cesto nalejte do formičiek na muffiny (ak máte kovové, vymastite ich maslom) asi do 2/3 objemu každého z nich.
Muffiny pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20 minút. Pomocou špajdle skontrolujte, či sú dobre upečené.
Nechajte vychladnúť a potom vyberte z formičiek. Ak chcete muffiny naplniť, vykrojte do každého z nich v strede hlbšiu jamku. Naplňte džemom.