Jablkový koláč podľa receptu mojej mamy – ľahko pripravený a veľmi lahodný, s jemným cestom a voňavou jablkovou náplňou.
Potrebujeme:
Rozmery formy: 28×40 cm
2 a 1/2 kg jabĺk
200 g masla
3/4 kg múky
1 a 1/2 šálky cukru
4 žĺtky
1 čajová lyžička škorice
1 lyžička prášku do pečiva
vanilkový cukor
2 lyžice strúhanky
3 lyžice smotany
pena:
4 bielky
1/2 šálky cukru
Citrónovú šťavu
Postup:
Preosiatu múku, prášok do pečiva, hrnček cukru a vanilkový cukor nasypeme do veľkej misky.
Pridáme maslo, žĺtky a smotanu.
Potom cesto vypracujeme na homogénnu hmotu a vytvarujeme 2 guľky.
Jeden z nich dáme na asi 30 minút do mrazničky.
Druhá sa vyvaľká a dá na plech vyložený papierom na pečenie.
Nezabudnite tiež vystielať boky formy.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov Celzia a pečieme ho asi 15 minút.
Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Potom pridáme pol hrnčeka cukru a škoricu. Zalejeme prebytočnú jablkovú šťavu a pridáme strúhanku.
Všetko poriadne premiešame.
Predpečené cesto necháme mierne ochladnúť a rozložíme jablká. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, potom za stáleho šľahania pomaly pridávame cukor. Pridáme trochu citrónovej šťavy.
Na jablká dáme penu a mrazené cesto nastrúhame na vrch. Jablkový koláč pečieme asi hodinu na 170 stupňov Celzia, kým nebude drobenka zlatohnedá.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)