Rýchly koláč s bohatou jablkovou náplňou: Recept mojej mamy – podarí sa naozaj každému a výsledok si zamilujete!

Jablkový koláč podľa receptu mojej mamy - ľahko pripravený a veľmi lahodný, s jemným cestom a voňavou jablkovou náplňou.

Jablkový koláč podľa receptu mojej mamy – ľahko pripravený a veľmi lahodný, s jemným cestom a voňavou jablkovou náplňou.

Potrebujeme:

Rozmery formy: 28×40 cm

2 a 1/2 kg jabĺk

200 g masla

3/4 kg múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 a 1/2 šálky cukru

4 žĺtky

1 čajová lyžička škorice

1 lyžička prášku do pečiva

vanilkový cukor

2 lyžice strúhanky

3 lyžice smotany

pena:

4 bielky

1/2 šálky cukru

Citrónovú šťavu

Postup:

Preosiatu múku, prášok do pečiva, hrnček cukru a vanilkový cukor nasypeme do veľkej misky.

Pridáme maslo, žĺtky a smotanu.

Potom cesto vypracujeme na homogénnu hmotu a vytvarujeme 2 guľky.

Jeden z nich dáme na asi 30 minút do mrazničky.

Druhá sa vyvaľká a dá na plech vyložený papierom na pečenie.

Nezabudnite tiež vystielať boky formy.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov Celzia a pečieme ho asi 15 minút.

Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Potom pridáme pol hrnčeka cukru a škoricu. Zalejeme prebytočnú jablkovú šťavu a pridáme strúhanku.

Všetko poriadne premiešame.

Predpečené cesto necháme  mierne ochladnúť a rozložíme jablká. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, potom za stáleho šľahania pomaly pridávame cukor. Pridáme trochu citrónovej šťavy.

Na jablká dáme penu a mrazené cesto nastrúhame na vrch. Jablkový koláč pečieme asi hodinu na 170 stupňov Celzia, kým nebude drobenka zlatohnedá.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay