plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rýchly čerešňový koláč

K šálke popoludňajšej kávičky by to chcelo niečo skutočne dobré. Čo tak lahodný koláčik plný sladkých čerešní? Navyše, pripravíte ho skutočne rýchlo a jednoducho – stačí len zmiešať ingrediencie, pridať sladké ovocie a o pár minút je vynikajúca dobrota na vašom stole!

Potrebujeme:

3 vajcia

150 g krupice

150 g kryštálového cukru

150 g bieleho jogurtu

100 g masla

400 g zavátaných čerešní

1 citrón

2 lyžice hladkej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

Postup:

Vajcia vyšľaháme so 100 g cukru do peny. Pridáme rozpustené maslo, jogurt, krupicu, prášok do pečiva a múku. Všetko dôkladne premišame, tak aby sme vypracovali homogénne cesto s konzistencu hustej smotany. Nakoniec do cesta vmiešame citrónovú kôru.

Cesto vlejeme do vymastenej formy na pečenie s priemerom 20 cm (môže byť aj väčšia). Čerešne scedíme zo šťavy a necháme chvíľu vyschnúť. Ovocie potom jemne vtlačíme do cesta.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov, 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý.

Koláčik je vynikajúci aj keď ho pripravíme takto, ak  však máte chuť, môžeme si rýchlo uvariť sladký sirup, ktorým koláčik po upečení zalejete. Na jeho prípravu do hrnca nalejeme 100 ml vody, 50 g cukru a citrónovú šťavu. Privedieme k varu a necháme variť cca 5 minút. Keď je koláčik hotový vyberieme ho z rúry, popicháme špáradlom a polejeme sirupom.

Poznámka: sirup môžeme pripraviť aj zo šťavy, ktorá nám z čerešní ostala.

Koláčik je vynikajúci teplý aj studený.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

Najlepšie recepty na dnes