Tieto nadýchané, ľahké a krémové sladké pochúťky nazývané „Choux à la Crème“ sú klasickým francúzskym dezertom plneným lahodným cukrárskym krémom.
Sú ideálne na vychutnanie k popoludňajšiemu čaju alebo na servírovanie pri špeciálnej príležitosti.
Nenáročný recept na domáce odpaľované cesto z youtube kanála Easy Kitchen.
Potrebujeme:
Na krém:
130 g hladkej múky
180 g kryštálového cukru
2 balenia vanilkového cukru
4 žĺtky
200 + 450 ml mlieka
Na cesto:
250 ml vody
125 ml rastlinného oleja
2 PL kryštálového cukru
150 g múky
4 vajcia
140 g masla
Postup:
Do misky nasypeme múku.
Pridáme kryštálový cukor.
Do zmesi pridáme vanilkový cukor.
Do malej misky oddelíme žĺtky a pridáme ich do zmesi.
Nalejeme mlieko.
Dobre mixérom vyšľaháme.
Do rajnice na sporáku pridáme mlieko.
Keď sa mlieko blíži k varu, postupne pridávame a metličkou miešame zmes, ktorú sme vyšľahali.
Krém je hotový, keď zmizne mliečna pena.
Potom krém prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
Do samostatnej rajnice nalejeme vodu.
Pridáme olej.
Ďalej pridáme cukor.
Ingrediencie premiešame a necháme variť 30 sekúnd.
Zmes odstavíme zo sporáka.
Okamžite pridáme múku a premiešame metličkou.
Kým cesto vychladne, pripravíme si do samostatnej misky vajcia.
Do cesta po jednom pridávame vajcia a všetko dobre vyšľaháme.
Cesto vložíme do plastového vrecka.
Na plech vystlaný papierom na pečenie z cesta vytvarujeme pusinky.
Plech vložíme do rúry na najspodnejšiu priečku.
Pečieme 25-30 minút pri teplote 200°C.
Počas pečenia neotvárajte rúru!
Do vychladnutého krému pridáme zmäknuté maslo.
Mixérom dobre vyšľaháme.
Vyšľahaný krém vložíme do cukrárskeho vrecka.
Cesto vodorovne prekrojíme na polovicu a naplníme krémom.
Nakoniec vrch posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU