Taliansky rýchlo-kysnúci chlieb: Recept som si priniesla z dovolenky a je to najlepší domáci chlebík, aký poznám!

Výborný taliansky chlebík, ktorý chutí luxusne a netreba naň čakať ani zďaleka tak dlho, ako na bežný chlieb. Nie ej síce taký vysoký, ako náš chlebík, no to mu na chuti vôbec neuberá, práve naopak. Vyskúšajte ho, je skutočne dobrý!

Výborný taliansky chlebík, ktorý chutí luxusne a netreba naň čakať ani zďaleka tak dlho, ako na bežný chlieb. Nie ej síce taký vysoký, ako náš chlebík, no to mu na chuti vôbec neuberá, práve naopak. Vyskúšajte ho, je skutočne dobrý!

Potrebujeme:

Na cesto:

900 g hladkej múky

1 lyžičku soli

1 kocku droždia

Ďalej budeme potrebovať:

...

2 lyžice pšeničnej krupice

1 vajce

1 lyžičku cukru

Olivový olej

Sezam

Hrubozrnnú soľ

600 ml vlažnej vody

Postup:

Múku a soľ zmiešame. Kvasnice rozmiešame v 600 ml vlažnej vody, droždia a následne zmiešame s ostanými prísadmi na cesto. Hnetieme po dobu 5 minút, tak, aby sa nám cesto prestalo lepiť na ruky. Prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť 30 minút.

Rúru nastavíme na 250 stupňov. Veľký plech vyložíme papierom na pečenie.

Cesto rozdelíme na 2 polovice a na pomúčenej a krupicou posypanej doske, rukami na nej vyformujeme dva bochníky s priemerom asi 25 cm. Oba ploské bochníky preložíme na plech a necháme podkysnúť ešte 10 minút.

Ruky si potrieme olivovým olejom a na bochníčkom spravíme prstami jamky vo vzdialenosti asi 4-5 cm od seba. Vajce si rozmiešame s olivovým olejom, lyžičkou cukru a túto zmes natrieme na povrch oboch bochníkov. Nakoniec posypeme syzamom a hrubozrnnou soľou.

Vložíme do stredu vyhriatej rúry (na spodku rúry necháme prázdny plech), teplotu stiahneme na 220 stupňov a pečieme asi 10-12 minút. Po 6 minútach rúru otvoríme, do plechu na spodu rýchlo nalejeme ¼ šálky vody a opäť zavrieme. Necháme dopiecť.

Chlebík, ktorý vidíte na obrázku je až príliš tmavý a bez posýpky, no bol to prvý pokus a nám doma veľmi chutil. Správne by mal chlieb vyzerať takto:

zdroj: static-chefcok