Pripravte si doma orechový a makový závin podľa nášho receptu.
Tak lahodný, že sa rozplýva na jazyku.
Famózny recept z youtube kanála Kuhinja Valentina Mašković.
Potrebujeme:
Na cesto:
500 g hladkej múky
1 vajce
2 PL kryštálového cukru
štipku soli
15 g čerstvého droždia
100 ml mlieka
250 g margarínu
1 balenie prášku do pečiva
kôru z jedného citróna
Na plnku:
250 g maku
1 balenie vanilkového cukru
2-3 PL džemu
2-3 PL kryštálového cukru
250 g mletých vlašských orechov
2-3 PL džemu
šťavu z jedného citróna
2-3 PL kryštálového cukru
prevarené mlieko
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
Postup:
Do hlbokej misy pridáme vajce.
Potom nalejeme mlieko a metličkou vyšľaháme.
Ďalej pridáme cukor, soľ, nadrvené kvasnice a metličkou miešame, kým sa kvasnice nerozpustia.
Pridáme zmäknutý margarín a lyžicou ho roztlačíme.
Potom do zmesi nastrúhame citrónovú kôru.
Nasypeme prášok do pečiva, múku a rukou vymiesime mäkké cesto.
Cesto preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme z neho guľu a rozdelíme na dve rovnaké časti.
Do misy s pomletými orechmi pridáme citrónovú šťavu.
Pridáme cukor, džem a lyžicou premiešame.
Do orechovej zmesi nalejeme prevarené mlieko a zamiešame.
Do misky s makom nasypeme vanilkový cukor.
Pridáme džem a cukor.
Nakoniec nalejeme prevarené mlieko a zmes dôkladne premiešame.
Cesto valčekom rozvaľkáme na pomúčenom stole.
Okraje odrežeme, aby sme získali rovný obdĺžnik.
Na cesto nanesieme makovú zmes, rozotrieme a na užšej časti necháme cca 10 cm voľného miesta (viď video).
Okraje zahneme a cesto zrolujeme.
Potom závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na druhé cesto nanesieme orechovú plnku, zrolujeme a uložíme na plech.
V malej miske zmiešame mlieko so žĺtkom a zmesou potrieme záviny.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.
Po vychladnutí môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod:
https://youtu.be/buMpPyTAk2A