plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rýchly závin bez zbytočného čakania: Makový a s vlašskými orechmi – pôžitok v každom súste!

Pripravte si doma orechový a makový závin podľa nášho receptu.

Tak lahodný, že sa rozplýva na jazyku.

 

 

Famózny recept z youtube kanála Kuhinja Valentina Mašković.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g hladkej múky

1 vajce

2 PL kryštálového cukru

štipku soli

15 g čerstvého droždia

100 ml mlieka

250 g margarínu

1 balenie prášku do pečiva

kôru z jedného citróna

Na plnku:

 

 

250 g maku

1 balenie vanilkového cukru

2-3 PL džemu

2-3 PL kryštálového cukru

250 g mletých vlašských orechov

2-3 PL džemu

šťavu z jedného citróna

2-3 PL kryštálového cukru

prevarené mlieko

Na potretie:

1 žĺtok

1 PL mlieka

Postup:

Do hlbokej misy pridáme vajce.

Potom nalejeme mlieko a metličkou vyšľaháme.

 

 

Ďalej pridáme cukor, soľ, nadrvené kvasnice a metličkou miešame, kým sa kvasnice nerozpustia.

Pridáme zmäknutý margarín a lyžicou ho roztlačíme.

 

 

Potom do zmesi nastrúhame citrónovú kôru.

Nasypeme prášok do pečiva, múku a rukou vymiesime mäkké cesto.

 

 

Cesto preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme z neho guľu a rozdelíme na dve rovnaké časti.

Do misy s pomletými orechmi pridáme citrónovú šťavu.

 

 

Pridáme cukor, džem a lyžicou premiešame.

Do orechovej zmesi nalejeme prevarené mlieko a zamiešame.

 

 

Do misky s makom nasypeme vanilkový cukor.

Pridáme džem a cukor.

 

 

Nakoniec nalejeme prevarené mlieko a zmes dôkladne premiešame.

Cesto valčekom rozvaľkáme na pomúčenom stole.

 

 

Okraje odrežeme, aby sme získali rovný obdĺžnik.

Na cesto nanesieme makovú zmes, rozotrieme a na užšej časti necháme cca 10 cm voľného miesta (viď video).

 

 

Okraje zahneme a cesto zrolujeme.

Potom závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Na druhé cesto nanesieme orechovú plnku, zrolujeme a uložíme na plech.

V malej miske zmiešame mlieko so žĺtkom a zmesou potrieme záviny.

 

 

Plech  vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.

Po vychladnutí môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

https://youtu.be/buMpPyTAk2A

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes