ULOŽIŤ, NESTRATIŤ: Zbierka najlepších rýchlych zapekaniek, s ktorými hneď zmizne aj staršie pečivo – jednoduché a fantastické!

Vynikajúci nápad na rýchlu večeru, alebo pohostenie pre vaše návštevy.

U nás doma to malo veľký úspech a je to aj výborný tip, ako spotrebovať staršie pečivo.

Potrebujeme:

150 g syra

3 vajcia

200 g šunky

...

100 g oravskej salniny

Pažítka alebo kôpor

1 rajčina

Maslo na potretie

Starší chlebík

2 lyžice kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Pripravíme si všetky prísady.

Ak nemáte krájané pečivo, nakrájame si ho na plátky.

Vajcia zmiešame s nastrúhaným syrom. nakrájanou paradajkou a nadrobno nakrájanou šunkou.

Kto chce, môže pridať aj smotanu.

Dôkladne premiešame.

Na veku, alebo chlebík natrieme maslo a navrstvíme pripravenú zmes (v tenšej vrstve).

Uložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry kde sprudka zapečieme.

Stačí pár minút, treba sledovať.

A už rozvoniavajú!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zapekanky od Irenky

Potrebujeme:

150 g syra

3 vajcia

200 g šunky

Pažítka

Maslo na potretie

Starší chlebík

Ja som pridala aj 1-2 lyžice kyslej smotany a 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Vajcia zmiešame s nastrúhaným syrom a nadrobno nakrájanou šunkou – kto chce, môže pridať aj smotanu. Na veku, alebo chlebík natrieme maslo a navrstvíme pripravenú zmes (v tenšej vrstve). Uložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry kde sprudka zapečieme (stačí pár minút, treba sledovať).

recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Pizza chlebíky

Potrebujeme:

200 g uvarených šampiňónov (ak nemáte, použite aj zavárané šampiňóny)

120 g šunky

1 cibuľa

1 zemiak

50 g syra

1 vajce

⅓ čajové lyžičky soli

⅓ čajovej lyžičky čierneho korenia

1 balenie toastového chleba/veky/starší chlebík

Postup:

Uvarené šampiňóny, šunku, cibuľu a zemiak môžeme zomlieť v mlynčeku na mäso, alebo šampiňóny, šunku a cibuľu nakrájame a zemiak nastrúhame. Primiešame strúhaný syr, vajce, soľ, korenie a hmotu navrstvíme pomocou lyžice na chlieb, alebo veku. Na panvicu dáme rozpáliť olej a veku opečieme tou stranou, na ktorej je náplň.

Vynikajúci chlebík vo vajíčku inak

Potrebujeme:

Chlieb

Strúhaný syr

Maslo

Soľ a korenie

Postup:

Stred chlebíka zatlačíme lyžicou, aby nám v ňom vznikla priehlbinka. Do tej rozbijeme vajce a okraje potrieme maslom. Potom na okraje jednoducho navrstvíme strúhaný syr. Stačí len preložiť na plech a šup do rúry. Ak si chcete celkom ušetriť prácu s drhnutím plechu, jednoducho ho vysteľte papierom na pečenie.

 

Odporúčam aj tieto chlebíkové košíky. Robím ich tak, že z chlebíka jednoducho odrežem okraje a striedku trochu rozvaľkám, aby bola tenšia. Navrstvíme do vymastených košíčkov na muffiny, do stredu rozbijem vajce – môžete pridať aj šunku, slaninku…. Posypeme soľou, korením a strúhaným syrom. Šup do vyhriatej rúry a necháme zapiecť po dobu asi 15 minút (vajcia sú polotekuté). Ak chcete úplne natvrdo, nechajte o pár minút dlhšie.

Harmonika

 

Potrebujeme:

Toastový chlieb

Alobal

Ľubovolné prísady – šunka, syr, slaninka, klobása….

1 pohár mlieka a 1 vajce na preliatie

Postup:

Na plát alobalu uložíme chlieb a konce alobalu zahneme tak, aby sme vytvorili akúsi provizórnu misku. Do zárezov vložíme striedavo prísady, ktoré máme poruke.

Zalejeme rozmiešaným vajíčkom a mliekom, prikryjeme druhým plátom alobalu tak, aby nám vznikol bochník a vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút (pri teplote 180 stupňov).

 

Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom

 

Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.

Potrebujeme:

½ šálku masla

3 hlávky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

1 bochník chleba

2  lyžice čerstvej petržlenovej vňate

1 šálku strúhaného syra

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.

Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.

Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.

Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.

Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay