Vynikajúci nápad na rýchlu večeru, alebo pohostenie pre vaše návštevy.
U nás doma to malo veľký úspech a je to aj výborný tip, ako spotrebovať staršie pečivo.
Potrebujeme:
150 g syra
3 vajcia
200 g šunky
100 g oravskej salniny
Pažítka alebo kôpor
1 rajčina
Maslo na potretie
Starší chlebík
2 lyžice kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Pripravíme si všetky prísady.
Ak nemáte krájané pečivo, nakrájame si ho na plátky.
Vajcia zmiešame s nastrúhaným syrom. nakrájanou paradajkou a nadrobno nakrájanou šunkou.
Kto chce, môže pridať aj smotanu.
Dôkladne premiešame.
Na veku, alebo chlebík natrieme maslo a navrstvíme pripravenú zmes (v tenšej vrstve).
Uložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry kde sprudka zapečieme.
Stačí pár minút, treba sledovať.
A už rozvoniavajú!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Zapekanky od Irenky
Potrebujeme:
150 g syra
3 vajcia
200 g šunky
Pažítka
Maslo na potretie
Starší chlebík
Ja som pridala aj 1-2 lyžice kyslej smotany a 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Vajcia zmiešame s nastrúhaným syrom a nadrobno nakrájanou šunkou – kto chce, môže pridať aj smotanu. Na veku, alebo chlebík natrieme maslo a navrstvíme pripravenú zmes (v tenšej vrstve). Uložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry kde sprudka zapečieme (stačí pár minút, treba sledovať).
recept aj s fotopostupom nájdete TU.
Pizza chlebíky
Potrebujeme:
200 g uvarených šampiňónov (ak nemáte, použite aj zavárané šampiňóny)
120 g šunky
1 cibuľa
1 zemiak
50 g syra
1 vajce
⅓ čajové lyžičky soli
⅓ čajovej lyžičky čierneho korenia
1 balenie toastového chleba/veky/starší chlebík
Postup:
Uvarené šampiňóny, šunku, cibuľu a zemiak môžeme zomlieť v mlynčeku na mäso, alebo šampiňóny, šunku a cibuľu nakrájame a zemiak nastrúhame. Primiešame strúhaný syr, vajce, soľ, korenie a hmotu navrstvíme pomocou lyžice na chlieb, alebo veku. Na panvicu dáme rozpáliť olej a veku opečieme tou stranou, na ktorej je náplň.
Vynikajúci chlebík vo vajíčku inak
Potrebujeme:
Chlieb
Strúhaný syr
Maslo
Soľ a korenie
Postup:
Stred chlebíka zatlačíme lyžicou, aby nám v ňom vznikla priehlbinka. Do tej rozbijeme vajce a okraje potrieme maslom. Potom na okraje jednoducho navrstvíme strúhaný syr. Stačí len preložiť na plech a šup do rúry. Ak si chcete celkom ušetriť prácu s drhnutím plechu, jednoducho ho vysteľte papierom na pečenie.
Odporúčam aj tieto chlebíkové košíky. Robím ich tak, že z chlebíka jednoducho odrežem okraje a striedku trochu rozvaľkám, aby bola tenšia. Navrstvíme do vymastených košíčkov na muffiny, do stredu rozbijem vajce – môžete pridať aj šunku, slaninku…. Posypeme soľou, korením a strúhaným syrom. Šup do vyhriatej rúry a necháme zapiecť po dobu asi 15 minút (vajcia sú polotekuté). Ak chcete úplne natvrdo, nechajte o pár minút dlhšie.
Harmonika
Potrebujeme:
Toastový chlieb
Alobal
Ľubovolné prísady – šunka, syr, slaninka, klobása….
1 pohár mlieka a 1 vajce na preliatie
Postup:
Na plát alobalu uložíme chlieb a konce alobalu zahneme tak, aby sme vytvorili akúsi provizórnu misku. Do zárezov vložíme striedavo prísady, ktoré máme poruke.
Zalejeme rozmiešaným vajíčkom a mliekom, prikryjeme druhým plátom alobalu tak, aby nám vznikol bochník a vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút (pri teplote 180 stupňov).
Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom
Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.
Potrebujeme:
½ šálku masla
3 hlávky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 bochník chleba
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
1 šálku strúhaného syra
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.
Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.
Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.
Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.
Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.