Rýchla chuťovka k telke alebo k poháru dobrého vínka.
Ak pripravujte pagáčiky len z kysnutého cesta, vyskúšajte niečo oveľa rýchlejšie.
Tieto smotanové pagáčiky máte na stole už o pár minút.
Ak chcete, aby pagáčiky vyzerali skutočne krásne – jeden ako druhý – vykrajujte ich pomocou vykrajovátka.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
250 masla (alebo tuku na pečeni)
1 téglik kyslej smotany
1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžičku soli
Na potretie:
1 žĺtok
Na posypanie (voliteľné):
Sezamové semienka
Rasca
Hrubozrnná soľ
Postup:
Príprava nemôže byť jednoduchšia.
Suroviny vyberieme z chladničky v dostatočnom predstihu, je dôležité, aby mali izbovú teplotu.
Všetky suroviny spojíme v miske.
Vymiešame hladké cesto.
Cesto preložíme na pracovnú dosku.
Rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1 cm.
Vykrajujeme jednotlivé pagáčiky (pomocou vykrajovátka alebo pohára).
Plech vyložíme papierom na pečenie.
Pagáčiky preložíme na plech.
Potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody.
Ak chcete, na vrchu každého pagáčika môžete urobiť vzor pomocou vidličky.
Posypeme sezamovým semienkami, alebo necháme len tak.
Vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút (pagáčiky sledujte, pretože každá rúra pečie inak.
Keď budú na povrchu zlatisté, z rúry ich vyberte).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)