7 nesmrteľných OMÁČOK z čias socializmu, ktoré viete rýchlo pripraviť: Je to už 40 rokov, ale na tú chuť sa nezabúda!

Výborné recepty na super rýchle omáčky, ktoré môžete podávať s mäskom, k cestovinám, haluškám, alebo len k obyčajným zemiakom. Je to len na vás.

Kôprová omáčka

Potrebujeme:

50 g masla

2 kopcovité lyžice hladkej múky

750 ml mlieka

1 šľahačková smotana čerstvý kôpor (sušený)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

na dochutenie:

soľ, šťava z citróna, trošku cukru

Postup:

Vo väčšom hrnci si necháme rozpustiť maslo. Stiahneme zo sporáka a primiešame múku. Vymiešame dohladka. Opäť dáme na sporák a túto zmes trošku opražíme, aby zavoňala.

Prilejeme studené mlieko a za stáleho miešania (aby sa nevytvorili hrudky) povaríme cca 10 minút. Prilejeme smotanu a prevaríme. Ak je omáčka hustá, dolejeme mlieko. Ochutíme podľa chuti soľou, cukrom a šťavou z citróna.

Do hotovej omáčky pridáme nadrobno nakrájaný kôpor. Kôprovú omáčku podávame s uvareným vajíčkom alebo vareným mäsom z vývaru. Ja som použila chudé bravčové pliecko. Ak obľubujete iné mäso ako kuracie mäso a pod., poduste ho na cibuľke. Vhodnou prílohou je parená knedľa, zemiaky, ale aj čerstvý chlebík.

Chrenová omáčka

Potrebujeme:

chren

maslo

hladká múka

vývar

smotana

soľ, čierne korenie

ocot

mlieko

bobkový list

Postup:

Urobte si zápražku na masle a začnite ku nej prilievať po troche olej. Keď sa vám zdá nedostatočne hustá, môžete ju zriediť pomocou vývaru. Teraz do nej dajte chren a chvíľku povarte, aby neprišiel o svoju silu. Na záver všetko zahustite smotanou a dochuťte octom.

Hubová omáčka

Potrebujeme:

2 lyžice masla

2 lyžice oleja

1 veľká cibuľa

3 lyžice hladkej múky

vývar alebo voda

soľ, mleté čierne korenie

mletá rasca

ocot na dochutenie

300-400 g čerstvých lesných húb (alebo 4 veľké hrste sušených húb)

100 ml smotany na šľahanie 33%

100 ml kyslej smotany

Potrebujeme:

Huby nakrájame na hrubšie rezy a na lyžici masla a kvapke oleja podusíme do mäkka, cca 10 minút.

Ak treba podlejeme vodou, ale čerstvé huby si väčšinou vodu pustia. Ak dusíme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené. V kastróle zohrejeme zvyšok masla s olejom, a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita. Plameň stíšime, cibuľu posolíme, zakryjeme a dusíme 10-15 minút. Občas premiešame.

Odokryjeme a necháme vyvariť tekutinu, až je cibuľa do zlata. Pridáme pol lyžičky rasce, premiešame a prisypeme hladkú múku. Urobíme tmavšiu zásmažku. Postupne prilievame horúci vývar. Množstvo vývaru či vody závisí od toho, akú hustú hubovú omáčku chceme mať. Omáčku premiešavame metličkou, aby sme v nej nemali hrudky.

Do omáčky vložíme podusené čerstvé alebo sušené huby a povaríme na miernom ohni približne 30 minút.

Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme sladkú smotanu. Prevaríme a odstavíme. Kyslú smotanu metličkou rozmiešame s naberačkou horúcej omáčky, aby sa nám nezezrazila a až potom pomaly prilejeme k hotovej omáčke.

Odstavíme a po chvíľke ochutíme octom a už nevaríme.

Paradajková omáčka

Potrebujeme:

1 cibuľu

40 g masla

1 lyžicu oleja

200 g rajčinového pretlaku

Soľ

7 ks čierneho celého korenia

2 ks bobkového listu

1 klinček

10 ks nového korenia celého

Tymián

cca 1 l vývaru

1300 ml vývaru alebo vody

Postup:

V hrnci si rozpustáme maslo s olejom a na tejto zmesi si osmažíme cibuľku. Počas smaženia cibuľky pridáme do hrnca ja korenie, ktoré sa nám krásne rozvonia. Potom len zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Potom pridáme aj paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme – tým sa stratí kyslosť pretlaku.Všetko zalejeme vývarom a ak vývar nemáme,  postačí nám voda s rozpusteným bujónom.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor, soľ a paradajkovú omáčku privedieme do varu. Povaríme asi 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme. Omáčku precedíme a môžeme podávať.

Podávame k mäsku, s knedľou, k pečivu, alebo akokoľvek máme chuť. Omáčka je skutočne výborná!

 

Sviečková omáčka

Tento recept mám veľmi rada, je rýchly, chutný a chutí ako sviečková omáčka -akurát v expresnom prevedení. Ak máte sviečovú radi aj vy, určite si tento recept odložte, bude sa vám hodiť!

Potrebujeme:

20 g petržlen

20 g mrkva

30 g zeler

30 g cibule

100 ml sladká smotana

30 g hladká múka

40 g maslo

4 ks korenie celé

2 ks nové korenie celé

1 ks bobkový list

cukor

0,5 l hovädzí vývar z bujónu (alebo pravý, ak ho náhodou práve máte)

ocot a soľ na dochutenie

Postup:

Mrkvu, petržlen a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, cibuľu nakrájame na kocky. Zeleninu podusíme na masle, pridáme cibuľu, opražíme doružova, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme studeným vývarom. Za stáleho miešania privedieme k varu.

Pridáme korenie, osolíme a na strednom plameni varíme 30 minút. Prepasírujeme alebo rozmixujeme, zjemníme smotanou a krátko prehrejeme. Dochutíme soľou cukrom a octom. Podávame k sekanej, minútovému mäsku z panvice a knedľou. Omáčka chutí naozaj výborne, ako pravá sviečková!

Smotanová omáčka na kyslo

Potrebujeme:

500 g húb

1 lyžicu bravčovej masti

2 guličky nového celého korenia

1 cibuľu

Soľ, korenie a špetku cukru

2 lyžice hladkej múky

1 téglik smotany na šľahanie

Ocot – asi 3-4 lyžičky

1 bobkový list

Postup:

Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.

Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá. Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameňa a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Krémová horčicová omáčka

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice haldkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 smotanu na šľahanie 33%

3 lyžice horčice

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Divoká omáčka

Potrebujeme:

700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky

4 lyžice bravčovej masti

4 stredne veľké kusy mrkvy

4 stredne veľké kusy petržlenu

1 stredne veľkú cibuľku

3 ks bobkového listu

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku sušenej majoránky

Pálivé korenie podľa chuti

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ

1 lyžičku cukru

4 lyžičky horčice

330 g kyslej smotany

1 lyžicu hladkej múky

500 ml vody

500 g cestovín podľa chuti

Postup:

Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.