Lístkové ani kysnuté cesto sa na toto nechytá: Švagriná má recept na NAJLEPŠIE maslové cesto na domáce rožky – bez čakania, stačí zatočiť a dať piecť!

Na tomto ceste mám najradšej to, že hoci obsahuje droždie, vôbec nemusí kysnúť.

 

 

Rožteky z neho sú krásne nadýchané a jemné, cesto vytvára lístkujúci efekt.

Ak milujete maslové pečivo rovnako, ako my, tento recept určite skúste.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Základné cesto:

400 g hladkej múky

20 g droždia

2 dl mlieka

2 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

1 vajce

Na cesto:

200 g masla

100 g hladkej múky

Ďalej:

 

 

1 vajce na potretie

hustý lekvár na náplň

prípadne nutela

alebo iná sladká nátierka

Postup:

Do misky preosejeme múku.

 

 

Do stredu múky urobíme jamku a nadrobíme do nej droždie.

Pridáme cukor a jamku zalejeme vlažným mliekom.

Necháme droždie chvíľu (asi 5 minút) napučať.

 

 

Postupne pridávame vajíčko a soľ. Dôkladne cesto premiešame. Bude tuhšie a elastické.

Pracovnú dosku poprášime hladkou múkou a cesto mierne vyvaľkáme.

V druhej miske si pripravíme cesto na potretie – rozdrobíme maslo spolu s múkou. Bude to mať lepkavejšiu konzistenciu.

 

 

 

Túto zmes rozotrieme opatrne na prvé (rozvaľkané) cesto.

Obe naraz začneme rolovať do tvaru rolády.

Tú rukami, alebo valčekom popritláčame, aby trochu splacatela.

 

 

Opäť zrolujeme.

Nakoniec valček rozdelíme na 3 rovnomerné časti.

Každá časť bude stáčaním akoby navrstvená, čím sa dosiahne efekt niekoľkých vrstiev cesta.

Cesto nekysne, môžeš s ním pokojne ďalej pracovať.

 

 

Každú časť postupne vyvaľkáme do tvaru kruhu a ten narežeme na menšie trojuholníky.

Na každý trojuholník dáme trocha lekváru, alebo inej náplne a zrolujeme do tvaru rožteka.

Rožteky uložíme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.

Odporúčam piecť pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút.

 

 

Upečené croissanty môžeme poprášiť trochou práškového cukru.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay