Fantastické cesto na domáca pečivo, ktoré rýchlo pripravíte a ešte rýchlejšie sa po ňom zapráši. Jogurt môžete pokojne nahradiť kyslou smotanou, výsledok je v oboch prípadoch vynikajúci. Žemle sú úžasne jemné a vláčne aj na druhý deň.
Potrebujeme:
4,5 šálky hladkej múky (šálka=250 ml)
4 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice sušeného droždia
2 lyžičky soli
1/5 šálky jogurtu izbovej teploty
1 šálku teplej vody
¼ šálky rozpusteného masla
2 vajcia
Postup:
V miske zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme vodu, jogurt, maslo a vajcia a miešame 3-4 minúty, kým cesto nie hladké a mäkké (miešať môžeme pomocou šľahača s metličkami na cesto).
Pripravíme si dve formy na muffiny a dôkladne ich vymastíme olejom. Do jednotlivých otvorov dávkujeme naberačkou na zmrzlinu. Obe formy prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po hodine zahrejeme rúru na 200 stupňov. Formy vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 minút, alebo kým žemle nie sú na povrchu zlatisté.
zdroj: coolinarika