Rýchle domáce žemle

Nadýchané čerstvé pečivo, ideálne na záhradnú grilovačku, napríklad ako základ chutných domácich hamburgerov. Zbiehajú sa vám slinky? Na túto pochúťku vôbec nemusíte čakať dlho. Hravo ju pripravíte za 15 minút a upečiete za ďalších 25 minút. Chrumkavé domáce pečivo tak máte na stole skôr ako sa nazdáte. :-)

Potrebujeme:

250 g hladkej špaldovej múky

250 g hladkej múky extra špeciál

21 g čerstvého droždia

1 lyžička soli

1 lyžička medu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

30 g masla

300 ml vlažnej vody

Postup:

Obe múky a soľ zmiešame vo väčšej miske. V múčnej zmesi vyhĺbime jamku, do ktorej pridáme rozdrvené droždie a med.  Zalejeme vlažnou vodou a pridáme maslo. Celú zmes dôkladne vypracujeme rukami na hladké cesto.

Takto pripravené cesto dáme do rúry vyhriatej na teplotu 40 stupňov na 10 minút – urýchlime tak kysnutie cesta.

Cesto z rúry vyberieme a vyformujeme do tvaru valca. Ten rozdelíme ostrím nožom na rovnaké časti (približne 8-9 častí) z nich potom vymodelujeme jednotlivé žemle.

Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na povrchu každej žemle vytvoríme ostrím nožom niekoľko zárezov.

Opäť vložíme do rúry vyhriatej na 40 stupňov a necháme podkysnúť 10 minút. Potom zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov a pečieme cca 25 minút, alebo kým nie je povrch žemlí zlatistý a chrumkavý.

Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)