Vynikajúci makový závin podľa pani Anky, je rýchly, nesmierne chutný a čo je úplne najlepšie – nekysne.
S cestom pracujete hneď.
Náš najobľúbenejší je makový závin, ale pokojne skúste aj orechový, tvarohový či kakaový.
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
3–4 pl kryštálového cukru
1 čl soli
1 prášok do pečiva
2 celé vajcia
300 ml oleja
500 ml mlieka (môže byť aj viac)
Kvások:
1 kocka kvasníc
1/2 čl práškového cukru
100 ml teplého mlieka
Plnka:
Maková:
mletý mak
práškový cukor
škorica
teplé mlieko
lekvár
Postup:
Nakoľko cesto nenechávame kysnúť, pripravíme si najskôr kvások a plnku.
Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru.
A rozlámeme kocku kvasníc.
Prikryjeme a necháme chvíľku na teplom mieste, kým kvások nevyjde.
Na plnku zmiešame mak s práškovým cukrom a škoricou, zalejeme horúcim mliekom.
Nakoniec primiešame a lekvár.
Na 200 g mletého maku dávam 50 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 bal. škoricového cukru a 2 lyžice lekváru.
Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva) pridáme kvások s mliekom.
Následne pridáme 2 vajcia a postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka.
Šľahačom vypracujeme cesto.
Rozdelíme cca na 4 časti, každú rozgúľame, naplníme plnkou, zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Koláče natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri 180°C do zlatista.
Po vybratí z trúby potrieme olejom.
Prajeme vám dobú chuť! :-)