plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zabudnite na všetky recepty: Ak máte doma múku, vodu a droždie, pripravte si najjednoduchšie žemle na svete!

Vynikajúci recept na tie najjednoduchšie žemle!

Počas pečenia týchto nadýchaných a jemných žemlí sa pri šíriacej sa vôni zbiehajú slinky aj susedom.

 

 

Neuveriteľne vzdušné, navrchu chrumkavé a vnútri jemné ako obláčik.

Tento recept z youtube kanála Rezepte von Roman.je taký jednoduchý, že ho zvládne každý. Jediné, čo potrebujete, je miska, vareška a pár ingrediencií. Žemle sú ideálne pre tých, ktorí nemajú veľa času na varenie, ale chcú si vychutnať chutné domáce pečivo. Sú tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí nemajú skúsenosti s pečením.

Tipy:

Do cesta môžete pridať nasekané bylinky, ako je pažítka alebo petržlenová vňať.

Žemle môžete posypať sezamom, makom alebo slnečnicovými semienkami.

Žemle môžete upiecť aj v menších formách na muffiny.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1,5 PL olivového oleja

1,5 ČL soli

1 PL kryštálového cukru

1,5 šálky teplej vody (1,5 šálky)

1/2 ČL droždia (5 g)

Voliteľné:

Bylinky podľa chuti

Semienka podľa chuti

Koreniny podľa chuti

Postup:

Do misky cez sitko preosejeme múku. Pridáme olivový olej. Potom pridáme cukor.

Nakoniec pridáme cukor a droždie, metličkou zmiešame ingrediencie.

V strede zmesi vyhĺbime jamku.

 

 

Do stredu nalejeme vodu. Metličkou premiešame a miesime 5 minút.

Samostatnú misku vymastíme olejom a vložíme cesto.

Misku prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť 40-45 minút.

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a položíme ho na naolejovaný  stôl. Vymiesime a vytvarujeme guľu.

 

 

Cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí. Z častí cesta vyformujeme guľky.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 35-40 minút.

Po uplynutí doby potrieme žemle vodou a na vrchu spravíme nožom zárez.

 

 

Plech so žemľami vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút pri teplote 250°C a môžeme servírovať.

Ako môžeme domáce žemle vylepšiť?

Múka:

Môžete experimentovať s rôznymi druhmi múky, ako je celozrnná múka, špaldová múka alebo ražná múka. Tieto múky dodajú žemliam bohatšiu chuť a textúru.

Tekutina:

Namiesto vody môžete použiť mlieko, smotanu alebo jogurt. Tieto tekutiny dodajú žemliam mäkšiu a vláčnejšiu textúru.

Tuky:

 

 

Do cesta môžete pridať maslo, olivový olej alebo kokosový olej. Tieto tuky dodajú žemliam chuť a vláčnosť.

Cukor:

Do cesta môžete pridať med alebo javorový sirup. Tieto sladidlá dodajú žemliam sladkú chuť a zlatohnedú farbu.

Príchute:

Do cesta môžete pridať rôzne príchute, ako sú bylinky, korenie, syry, sušené ovocie alebo orechy.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes