Počas pečenia týchto nadýchaných a jemných žemlí sa pri šíriacej sa vôni zbiehajú slinky aj susedom.
Neuveriteľne vzdušné, navrchu chrumkavé a vnútri jemné ako obláčik.
Tento recept z youtube kanála Rezepte von Roman.je taký jednoduchý, že ho zvládne každý. Jediné, čo potrebujete, je miska, vareška a pár ingrediencií. Žemle sú ideálne pre tých, ktorí nemajú veľa času na varenie, ale chcú si vychutnať chutné domáce pečivo. Sú tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí nemajú skúsenosti s pečením.
Tipy:
Do cesta môžete pridať nasekané bylinky, ako je pažítka alebo petržlenová vňať.
Žemle môžete posypať sezamom, makom alebo slnečnicovými semienkami.
Žemle môžete upiecť aj v menších formách na muffiny.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1,5 PL olivového oleja
1,5 ČL soli
1 PL kryštálového cukru
1,5 šálky teplej vody (1,5 šálky)
1/2 ČL droždia (5 g)
Voliteľné:
Bylinky podľa chuti
Semienka podľa chuti
Koreniny podľa chuti
Postup:
Do misky cez sitko preosejeme múku. Pridáme olivový olej. Potom pridáme cukor.
Nakoniec pridáme cukor a droždie, metličkou zmiešame ingrediencie.
V strede zmesi vyhĺbime jamku.
Do stredu nalejeme vodu. Metličkou premiešame a miesime 5 minút.
Samostatnú misku vymastíme olejom a vložíme cesto.
Misku prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť 40-45 minút.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a položíme ho na naolejovaný stôl. Vymiesime a vytvarujeme guľu.
Cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí. Z častí cesta vyformujeme guľky.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 35-40 minút.
Po uplynutí doby potrieme žemle vodou a na vrchu spravíme nožom zárez.
Plech so žemľami vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20-25 minút pri teplote 250°C a môžeme servírovať.
Ako môžeme domáce žemle vylepšiť?
Múka:
Môžete experimentovať s rôznymi druhmi múky, ako je celozrnná múka, špaldová múka alebo ražná múka. Tieto múky dodajú žemliam bohatšiu chuť a textúru.
Tekutina:
Namiesto vody môžete použiť mlieko, smotanu alebo jogurt. Tieto tekutiny dodajú žemliam mäkšiu a vláčnejšiu textúru.
Tuky:
Do cesta môžete pridať maslo, olivový olej alebo kokosový olej. Tieto tuky dodajú žemliam chuť a vláčnosť.
Cukor:
Do cesta môžete pridať med alebo javorový sirup. Tieto sladidlá dodajú žemliam sladkú chuť a zlatohnedú farbu.
Príchute:
Do cesta môžete pridať rôzne príchute, ako sú bylinky, korenie, syry, sušené ovocie alebo orechy.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: