plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čo na večeru? 29 fantastických receptov na chutnú a rýchlu VEČERU pre celú rodinu!

Máte pocit, že vám pri príprave rodinných obedov dochádza inšpirácia? Prinášame vám 7 skvelých tipov, na rýchle a chutné obedy z jedného pekáča. Dobrú chuť!

Máte pocit, že vám pri príprave rodinných večerí a obedov dochádza inšpirácia? Prinášame vám 29 skvelých tipov, na rýchle a chutné recepty na obed alebo večeru. Dobrú chuť!

Rýchla kuracia Čína

Potrebujeme:

3 ks. kuracích pŕs

1 cibuľa

1/2 konzervy kukurice

sterilizované šampiňóny

1 červená paprika

sójová omáčka

1 lyžička korenia na Čínu

1 lyžička kari kroenia

1 lyžička mletého zázvoru

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 kopcovitá lyžica škrobu (Solamyl)

2 strúčiky cesnaku

Olej

Postup:

Umyté a očistené mäso pokrájame na rezance a dáme do misky, posypeme korením na čínu, korením, zázvorom a zasypeme škrobom. Všetko premiešame, aby sa mäso obalilo.

Cibuľu a papriku pokrájame na prúžky.

Olej nalejeme do hlbšej panvice, opečieme na ňom cibuľku a následne pridáme kuracie mäso.

Keď máme mäso opečené zo všetkých strán, pridáme zeleninu, šampiňóny (bez nálevu) a kukuricu.

Podlejeme sójovou omáčkou cca 3 lyžice a trochou vody cca 2 lyžice, pridáme kari a cesnak, premiešame a necháme zeleninu zmäknúť cca 10-15min.

Môžeme dochutiť soľou alebo čili (sójovú omáčku dávame podľa chuti, zeleninu môžeme použiť podľa ľubovôle).

Podávame najlepšie s ryžou.

Rýchla karfiolová polievka so syrom a mrkvou

Potrebujeme na 8 porcií:

1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky

1 strúhaná mrkva

1/4 hrnčeka nasekaného zeleru

2 hrnčeky vody

1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)

3 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

štipka soli

štipka čierneho korenia

2 hrnčeky mlieka

1/2 hrnčeka strúhaného syra

1 bambino

sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie

Postup:

Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.

V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.

Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.

15-minútová omáčka s oravskou slaninkou a cesnakom

Potrebujeme:

150 g oravská slanina (šunka, párok, klobása, …)

1 téglik kyslá smotana

1 strúčik cesnaku

kúsok masla

100 g tavený syr (môžete použiť trojuholníčky alebo syr v črievku)

1 ks cibuľa

soľ, korenie

petržlenová vňať

Postup:

Cestoviny klasicky uvaríme v osolenej vode.

Na panvici orestujeme na troche masla slaninu s cibuľou.

Keď máme cestoviny uvarené prehodíme ich ku slanine s cibuľou, pridáme tavený syr a následnej aj kyslú smotanu, do ktorej sme prelisovali strúčik cesnaku, pridali korenie a soľ.

Minútkové bravčové kúsky s mrkvou

Potrebujeme:

300 g bravčové mäso

1 ks cibuľa

1 ks mrkva

3 lyžice kyslá smotana

2 lyžice dijonská horčica (ak máte obyčajnú horčicu, dajte pokojne aj 3 lyžice)

2 lyžice obyčajná horčica

2 lyžice hladká múka

1 šálka horúca voda

soľ, korenie

rastlinný olej

Voliteľné: huby

Marináda na mäso:

1-2 lyžice kari korenia

1/2 lyžičky soľ

2 lyžice sójová omáčka

korenie

Postup:

Bravčové mäso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance.

Pridáme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžete mäso marinovať aj celú noc.

Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata.

Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, mäso a orestujeme na miernom ohni.

Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme. Ak chcete môžete pridať aj nakrájané huby a orestovať ich spolu s mrkvou a mäsom.

Potom mäso podlejeme horúcou vodou, pridáme soľ a korenie podľa chuti.

Podusíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicou múky, horčicu a všetko spolu varíme ešte 1 minútu, aby sa omáčka zredukovala.

Ako prílohu môžete podávať ryžu, zemiaky, alebo zemiakovú kašu.

Brokolicová omáčka

Potrebujeme:

1 väčšia cibuľa

2 ks kuracích pŕs

soľ

mleté čierne korenie

oregano

šľahačková smotana

3-4 tavené syry

tvrdý syr

brokolica varená v pare

ľubovoľné cestoviny

Postup:

V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu.  Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť.

Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí).

Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr.

Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.

Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to.

Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.

Všetko spolu na panvičke premiešame a môžeme podávať.

Mäsko na paprike

Potrebujeme:

2 ks kuracích pŕs

1 cibuľu

1/2 lyžičky soli

Mletú červenú papriku

150-200 g kyslej smotany

Čierne korenie podľa chuti

2 strúčiky cesnaku

Olej slnečnicový

Postup:

Na panvici nalejeme 2 lyžice oleja. Prihodíme cibuľu nakrájanú na drobno, a než začne hnednúť, tak prihodíme kuracie prsia nakrájané na kúsky.

Teplota po celú dobu bude 120 ° C. Pridáme 1/2 lyžičky soli, a restujeme, kým nie je mäso mäkké.

K mäkkému mäsu prihodíme 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na tenké plátky, 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia, čevenú papriku a restujeme dve minúty.

Primiešame téglik kyslej smotany, minútu povaríme, a tým je omáčka hotová.

Na tanieri môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Cestovinový šalát so šunkou, syrom a výbornou zálievkou!

Potrebujeme:

1 balíček cestovín

15 dkg šunky

10 dkg syra

1 červená paprika

2 cibule

5 lyžíc majonézy

1 lyžica horčice

soľ, korenie

Postup:

Uvarte cestoviny v slanej vode podľa návodu na obale.

Cibuľu, šunku, syr a papriku nakrájame do misky na malé kúsky, alebo nastrúhame nadrobno. Pridajte majonézu a horčicu, soľ a korenie.

Zmiešame všetko dohromady. Šalát podávame chladený.

Ľahký Portugalský šalát

 

Potrebujeme:

Cestoviny Fusilli (aby bol šalátik pestrý, môžeme zvoliť farebné cestoviny)

1 ks kuracích pŕs

1 papriku

2 stredne veľké rajčiny

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Zálievka:

½ téglika kyslej smotany

½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)

Šťavu z ½ citróna

Soľ

Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode al denete.

Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na panvici domäkka.

V miske zmiešame jogurt so smotanou a dochutíme soľou, bylinkami a citrónovou šťavou.

Potom do šalátovej misy vložíme uvarené a scedené cestoviny, kuracie mäso, nadrobno nakrájanú zeleninu a nakoniec zalejeme jogurtovou zálievkou.

Dôkladne premiešame a vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky, aby sa jednotlivé chute prepojili.

Kuracie kúsky na cesnaku, slaninke a majoránke

Potrebujeme:

2 vykostené kuracie stehná

Sterilizované šampiňóny (môžete vynechať)

50 g anglickej slaniny

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

majoránka

1 lyžica hladkej múky

olej

Postup:

Mäso z vykostených stehienok nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.

V hrnci rozohrejeme lyžicu oleja a kuracie kúsky osmažíme z oboch strán.

Potom k nim pridáme slaninu nakrájanú na malé kocky, krátko orestujeme, prihodíme cesnak, plátky šampiňónov nakrájaný na plátky a podlejeme trochou horúcej vody.

Pod pokrievkou chvíľu podusíme.

Keď je mäso mäkké, ochutíme lyžičkou majoránky, dochutíme soľou a korením, premiešame a vypneme.

Podávame so zemiakovými plackami, zemiakmi, alebo ryžou.

Drožďová polievka

Potrebujeme:

1 cibuľa

200 g koreňovej zeleniny

1 kocka droždia

olej

Domáca vegeta

Na halušky:

1 vajce

Olej

Detská krupica

Postup:

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.

Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).

Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.

Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.

Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky.

Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).

Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Karfiolovo – fazuľová polievka

Potrebujeme:

1 šálka zeleninového vývaru

1 šálka vody

½ kg karfiolu

1 šálka stredne veľkých fazuliek z konzervy (scedených z nálevu)

¼ lyžičky kajenského korenia

¼ lyžičky mletého korenia

Soľ podľa chuti

Uvarené kuracie mäso

Postup:

Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne.

Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.

Náš obľúbený cestovinový šalát

Potrebujeme:

cestoviny penne

1 – 2 šalátové uhorky

2 malé cibule

2-3 paradajky

1 paprika

200 g šunky

200 g tvrdého syra

450 g kyslej smotany

200 g majonézy

Postup:

Príprava tohto cestovinového šalátu je veľmi rýchla a jednoduchá.

Dáme uvariť cestoviny podľa návodu a medzitým si všetku zeleninu, syr, aj šunku nakrájame na malé kúsky.

Kyslú smotanu zmiešame s majonézou.

Cestoviny zmiešajte s omáčkou, pridajte zeleninu, šunku a syr.

Dobrú chuť!

Šalát s kyslou smotanou a horčicou

Potrebujeme:

1 šálka kyslej smotany alebo jogurtu (200 ml)

2 lyžice majonézy

1 lyžica jablčného octu

1 polievková lyžica horčice

1 lyžička cukru

1 lyžička soli

1 /4 lyžičky čierne korenie

Kolienka, varené a scedené

Naddrobno nasekaný stonkový zeler, alebo najemno nastrúhaný koreň zeleru

2 nadrobno nasekané farebné parpiky

Zelená cibuľka, nasekaná nadrobno

Postup:

Na omáčku si zmiešme všetky prísady v miske – majonéza, jogurt, ocot, horčicu, cukor, soľ, aj korenie.

Primiešame uvarené scedené kolienka a nadrobno nakrájanú zeleninu.

Premiešame a môžeme podávať. Výborný šalát na leto, odporúčam.

Vrstvený bravčový kastról

Potrebujeme:

cca 1,5 kg bravčového mäsa

Na marinádu:

100 ml olivového oleja

50-70 ml svetlého piva

Gyros korenie

Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice

1 lyžicu medu

Na oblohu:

1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky

Korenie na pečené zemiaky

1 veľkú červenú cibuľu

1 veľkú žltú cibuľu

2 veľké paradajky

100 g slaniny

1 hlávku cesnaku

Na omáčku:

1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)

Štvorfarebné korenie

Soľ

Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…

Postup:

Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.

Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.

 

Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.

 

Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.

Teraz plech zakryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.

V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.

Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.

Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.

Výborné cestovinky s mäsom a omáčkou

Nebíčko v papuľke za pár drobných: Cestoviny zapečené z mäsom a syrovou omáčkou!

Potrebujeme:

500 g ľubovoľných cestovín

2 ks kuracích pŕs

2 šálky kyslej smotany

200 g strúhaného syra

6 strúčikov cesnaku

Bazalku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.

V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou!

Potrebujeme:

400 g uvarených zemiakov

100 g masla

450 ml kyslej smotany

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

230 g strúhaného syra

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)

Postup:

Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.

Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.

Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom

Skvelá večera z jedného plechu: Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom!

Potrebujeme:

500-600 g mletého mäsa bravčového

200 g uvarenej ryže

1 väčšiu cibuľu

2-3 strúčiky cesnaku

1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

1 kg zemiakov

150 g strúhaného syra

Postup:

Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti

Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Zemiakový pekáč s hubami a kyslou smotanou

Vrstvený zemiakový pekáč s mäsom a kyslou smotanou: Neskutočne dobré papáničko!

Potrebujeme:

200 g šampiňónov nakrájaných na plátky

700 kg zemiakov

350 g mletého mäsa

2-3 ks cibule

200 g strúhaného syra

2 lyžice kyslej smotany a 2 lyžice majonézy

Soľ, korenie

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov a plech na epčenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom.

Cibuľu očistíme, nakrájame na plátky a uložíme na dno plechu. Na cibuľu uložíme na plátky nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso. Na mäso uložíme šampiňóny nakrájané na plátky. Na vrch navrstvíme strúhaný syr.

Na syr navrstvíme smotanu a majonézu. Môžeme dochutiť soľou a korením. Pečieme pri 180 stupňoch zakryté alobalom 45 minút, potom alobal zložíme a necháme zapiecť dochrumkava!

Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou

Fantastická večera za pár drobných: Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou

Potrebujeme:

500 g kuracích pečienok

600 g zemiakov

3 strúčiky cesnaku

Majoránku

Oregano

Mletú červenú papriku – pálivú

Soľ, čierne mleté korenie

Olej

Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.

Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.

Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.

V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.

Zeleninová misa so smotanouvou omáčkou

Rýchly obed z jedného plechu: Zelenina zapečená so smotanovou omáčkou

Potrebujeme:

5 stredne veľkých zemiakov

2 cibule

100 g šampiňónov alebo iných húb

2 paradajky

300 g syra

Na omáčku:

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice majonézy

1 pretlačený strúčik cesnaku

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Rovnako umyjeme a nakrájame huby a paradajky. Pekáč vymastíme trochou oleja. Na dno uložíme plátky zemiakov a na ne uložíme plátky húb. Ingrediencie na omáčku jednoducho zmiešame a 3/4 omáčky navrstvíme na huby. Nakoniec uložíme na vrch plátky paradajok a pokryjeme zvyšnou omáčkou.  Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Mleté mäso zapečené so zemiakovou kašou

3c3453ab94e399e98b43b62c87ca7447

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, alebo zmes oboch)

1 kg nových zemiakov

1 vajce

250 ml mlieka

100 g masla

1 cibuľu

50 g strúhaného tvrdého syra

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo zemiakov zlejeme vodu, pridáme 50 g masla a roztlačíme na pyré, Do hmoty postupne vmiešame aj teplé mlieko.

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Potom pridáme mleté mäso a uvaríme domäkka za stáleho miešania. Ochutíme soľou a korením a preložíme do väčšej misky. Keď sa mäso trochu chladí, vmiešame doň vajce.

Formu na pečenie vymastíme maslom a na dno navrstvíme mäsovú zmes. Na vrch navrstvíme zemiakové pyré. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút. Potom formu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 5-10 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Mäsko na francúzsky spôsob

Šťavnaté mäsko na francúzsky spôsob: Hlavný chod a príloha z jedného plechu!

Potrebujeme:

500 g bravčového prípadne aj hydinového mäsa

Soľ, čierne mleté korenie a cesnakový prášok

1 ks cibule

250 g majonézy alebo kyslej smotany

100 g strúhaného syra

5 zemiakov

Slnečnicový olej

Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov. Zemiaky aj cibuľu očistíme. Mäso nakrájame na tenšie plátky a posypeme soľou, korením a cesnakovým prášok. Na niekoľko minút odložíme bokom.

Syr zmiešame s majonézou.

Plech na pečenie potrieme olejom. Na spodok uložíme plátky zemiakov nakrájané na tenké kolieska, posypeme trochou soli, pokračujeme plátkom mäsa, vrstvou cibule a nakoniec majonézovo-syrovou zmesou. Takto tvoríme na plechu jednotlivé ostrovčeky, ktoré ukladáme na plech vedľa seba.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. Nakoniec mäso ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dĺžka pečenia záleží aj od druhu zvoleného mäsa.

Sedliacka pizza

Bez kysnutého cesta: Sedliacka pizza s klobásou a syrom!

Potrebujeme:

5 zemiakov

4 klobásy alebo párky

2 vajcia

100 g strúhaného syra

Soľ a čierne mleté korene podľa chuti

Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno

Postup:

Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.

Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.

Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Prekladaný kastról

Prekladaný kastról: Nové zemiaky pečené so šťavnatým mäsom a paprikou!

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

2 ks. cibule

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

3 lyžice strúhanky

Soľ, korenie, červenú papriku

Ďalej potrebujeme:

6-7 nových zemiakové

2 ks papriky

2-3 lyžice oleja

Vegetu

4-5 paradajkového pretlaku

3 lyžice vody

Ľubovolné koreniny

Postup:

Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.

Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.

Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.

Kuracie mäso zapečené so zeleninou

zapekanka_v_multivarke-52871

Potrebujeme:

350 g kuracích pŕs

1 cibuľu

1 sladkú papriku

2 stonky zeleru

150 ml mlieka

100 g syra

1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a uvaríme domäkka v slanej vode a potom nakrájame na kocky. Umyjeme a nakrájame všetku zeleninu.

Na panvici rozpálime olivový olej a opražíme na ňom najskôr cibuľku a potom pridáme aj zvyšnú zeleninu.

Formu na pečenie vymastíme olivovým olejom a navrstvíme do nej zeleninu zmiešanú s kuracím mäsom. V miske rozmiešame vajce s mliekom a touto zemesou prelejeme mäsovo-zeleninovú zmes.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút.

Brokolica zapečená so smotanovou omáčkou

1374651080

Potrebujeme:

500 g čerstvej brokolice

5 vajec

300 g kyslej smtoany

200 g syra

2 lyžice masla

2 lyžice strúhanky

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode domäkka (tak, aby sa zelenina celkom nerozvarila).

Vajcia zmiešame so smotanou, strúhaným syrom, soľou a korením.

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno uložíme kúsky brokolice a zalejeme vaječnou zmesou (môžeme pridať kúsky šunky, klobásy, alebo uvareného kuracieho mäsa).

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.

Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka

Z jedného plechu: Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka s mrkvou a zemiakmi!

Potrebujeme:

6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné

6 strúčikov cesnaku

500 g zemiakov nakrájaných na plátky

4 mrkvy

Rozmarín

1 lyžičku strúhaného zázvoru

Soľ a čierne korenie

Olej

Postup:

Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice. Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.

Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.

Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).

Cestoviny zapečené so šunkou

9678915-650-1464190174-shutterstock_247415950

Potrebujeme:

200 g ľubovoľných cestovín

200 g šunky (príp. klobásy, slaniny…)

100 g strúhaného syru

50-100 g sterilizovanej kukurice

hrsť zelených olív nakrájaných nadrobno

250 ml mlieka

250 ml vody

Soľ a korenie podľa chuti

Olej na vymastenie plechu

Postup:

Formu na pečenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom a vložíme do nej cestoviny, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme.

Mlieko zmiešame s vodou (prípadne osolíme) a zmesou zalejeme cestoviny. Potom navrstvíme nakrájanú šunku, pridáme kukuricu, olivy a nakoniec posypeme syrom.

Kuracie stehná zapečené s ryžou a zeleninou

Potrebujeme:

8 ks kuracích stehien

2 väčšie mrkve

2 cibule

1 plechovku kukurice scedenú z nálevu

1 šálku (200 ml) ryže

500 ml vriacej vody alebo vývaru

Sladká paprika

Soľ a korenie podľa chuti

Rastlinný olej

Postup:

Kuracie stehienka umyjeme. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Cibuľu opražíme na troche rastlinného oleja, pridáme mrkvu, umytú ryžu, kukuricu a premiešame.

Zmes krátko orestujeme a navrstvíme do pekáča. Zalejme vriacou vodou alebo vývarom. Nakoniec do zmesi uložíme osolené a okorenené kuracie stehienka. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 1 hodinu.

Pečené zemiaky na debrecínsky spôsob

Pečené zemiaky na debrecínsky spôsob

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

4 – 5 menších cibúľ

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Sušený majorán

Červenú papriku ostrú (môžeme nahradiť sladkou)

50 ml oleja

300 g debrecínskej klobásy

Postup:

Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Rovnako ošúpeme a nakrájame aj cibuľu.

Preložíme na plech, pokvapkáme olejom a posypeme soľou a koreninami. Premiesime rukami, aby sa olej a koreniny dostali všade. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.

Nakoniec pridáme klobásu nakrájanú na kolieska a pečieme ešte 15 – 20 minút.

Cuketa zapečená s paprikou, paradajkami a syrom

Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom

Potrebujeme:

1-2 ks paradajok

200-250 g cukety

1 červenú papriku

2 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice mlieka

1 vajce

40 – 50 g syra

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.

Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.

Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.

Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.

Prajeme vám dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes