Výborný koláčik s makovou náplňou. Je úplne fantastický a treba naň len 1 vajíčko.
Potrebujeme:
- 50 g masla;
- 0,5 lyžice cukru;
- ¼ lyžice soli;
- 1 vajce
- 100 ml mlieka (0,5 pohára je možné nahradiť vodou);
- 300 gramov múky.
Múka môže potrebovať viac alebo menej, od 280 do 350 g. Záleží na vlastnostiach múky.
Pre plnenie:
- 250 g maku;
- 150 gramov cukru;
- 120 až 130 gramov masla.
Postup:
Na náplň nasypte mak do suchej panvici a opražte po dobu asi 4-5 minút, kým nebudete cítiť príjemnú arómu.
Mak môžeme zložiť z ohňa a odložiť. Keď sa trochu ochladí, zmiešajte mak so cukrom.
Roztopíme 120 g masla na náplň a samostatne – 50 g masla na cesto. K roztopenému maslu pridajte pridajte soľ a cukor. Pridajte mlieko a premiešajte.
Pridajte vajce, znova premiešajte.
Postupne preosievajte múku, vypracujte mäkké, nelepivé cesto.
Dobre mieste cesto, 4-5 minút, aby bolo pružné.
Potrebujeme veľa priestoru na stole, aby ste dostatočne vytiahli cesto. Mierne posypte múkou a rozvaľkajte cesto na tenkú vrstvu – nie viac ako 3 mm. Mám rozmery asi 50×43 cm.
Veľkoryso pomastite cesto s roztopeným maslom.
Posypeme makom zmiešaným s cukrom, použijeme asi polovicu náplne.
Obidva okraje cesta ohýbame smerom do stredu – jednu, potom druhú časť, mierne ich spojte. Cesto sa môžu trochu rozthnúť, ale to nevadí, trhliny sa ľahko opravia.
Znova namažte hornú časť roztopeným maslom a posypeme zmesou maku a cukru (o niečo viac ako polovicu zostávajúceho množstva).
Preložte cesto pozdĺžne.
Opäť maslo a posypeme zvyšným makom s cukrom.
Cesto znova preložíme na polovicu, teraz naprieč a preložíme ho na plech, ktorý je pokrytý mastným papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
Vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme 25-35 minút, až kým nie je povrch hnedý. Ak by sa vám povrch zdal príliš zapečený, ešte potrite maslom a na chvíľu prikryte. Koláč je hotový, keď má na povrchu zlatú kôrku.
Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.
To je to, čo je viacvrstvová maková príchuť!
Nezabudnite ho prikryť utierkou, aby nevyschol.