plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ruský makový koláč z 1 vajíčka- naozaj luxusný: Stačí cesto takto poskladať a posypať náplňou, chuť neskutočná!

Výborný koláčik s makovou náplňou. Je úplne fantastický a treba naň len 1 vajíčko.

Potrebujeme:

  • 50 g masla;
  • 0,5 lyžice cukru;
  • ¼ lyžice soli;
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka (0,5 pohára je možné nahradiť vodou);
  • 300 gramov múky.

Múka môže potrebovať viac alebo menej, od 280 do 350 g. Záleží na vlastnostiach múky.

Pre plnenie:

  • 250 g maku;
  • 150 gramov cukru;
  • 120 až 130 gramov masla.

Postup:

Na náplň nasypte mak do suchej panvici a opražte po dobu asi 4-5 minút, kým nebudete cítiť príjemnú arómu.

Mak môžeme zložiť z ohňa a odložiť. Keď sa trochu ochladí, zmiešajte mak so cukrom.

Roztopíme 120 g masla na náplň a samostatne – 50 g masla na cesto. K roztopenému maslu pridajte pridajte soľ a cukor. Pridajte mlieko a premiešajte.

Pridajte vajce, znova premiešajte.

Postupne preosievajte múku, vypracujte mäkké, nelepivé cesto.

Dobre mieste cesto, 4-5 minút, aby bolo pružné.

Potrebujeme veľa priestoru na stole, aby ste dostatočne vytiahli cesto. Mierne posypte múkou a rozvaľkajte cesto na tenkú vrstvu – nie viac ako 3 mm. Mám rozmery asi 50×43 cm.

Veľkoryso pomastite cesto s roztopeným maslom.

Posypeme makom zmiešaným s cukrom, použijeme asi polovicu náplne.

Obidva okraje cesta ohýbame smerom do stredu – jednu, potom druhú časť, mierne ich spojte. Cesto sa môžu trochu rozthnúť, ale to nevadí, trhliny sa ľahko opravia.

Znova namažte hornú časť roztopeným maslom a posypeme zmesou maku a cukru (o niečo viac ako polovicu zostávajúceho množstva).

Preložte cesto pozdĺžne.

Opäť maslo a posypeme zvyšným makom s cukrom.

Cesto znova preložíme na polovicu, teraz naprieč a preložíme ho na plech, ktorý je pokrytý mastným papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.

Vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme 25-35 minút, až kým nie je povrch hnedý. Ak by sa vám povrch zdal príliš zapečený, ešte potrite maslom a na chvíľu prikryte. Koláč je hotový, keď má na povrchu zlatú kôrku.

Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.

To je to, čo je viacvrstvová maková príchuť!

Nezabudnite ho prikryť utierkou, aby nevyschol.

 

Najlepšie recepty na dnes