Ruský makový koláč z 1 vajíčka- naozaj luxusný: Stačí cesto takto poskladať a posypať náplňou, chuť neskutočná!

Výborný koláčik s makovou náplňou. Je úplne fantastický a treba naň len 1 vajíčko.

Potrebujeme:

  • 50 g masla;
  • 0,5 lyžice cukru;
  • ¼ lyžice soli;
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka (0,5 pohára je možné nahradiť vodou);
  • 300 gramov múky.

Múka môže potrebovať viac alebo menej, od 280 do 350 g. Záleží na vlastnostiach múky.

Pre plnenie:

  • 250 g maku;
  • 150 gramov cukru;
  • 120 až 130 gramov masla.

Postup:

Na náplň nasypte mak do suchej panvici a opražte po dobu asi 4-5 minút, kým nebudete cítiť príjemnú arómu.

Mak môžeme zložiť z ohňa a odložiť. Keď sa trochu ochladí, zmiešajte mak so cukrom.

Roztopíme 120 g masla na náplň a samostatne – 50 g masla na cesto. K roztopenému maslu pridajte pridajte soľ a cukor. Pridajte mlieko a premiešajte.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pridajte vajce, znova premiešajte.

Postupne preosievajte múku, vypracujte mäkké, nelepivé cesto.

Dobre mieste cesto, 4-5 minút, aby bolo pružné.

Potrebujeme veľa priestoru na stole, aby ste dostatočne vytiahli cesto. Mierne posypte múkou a rozvaľkajte cesto na tenkú vrstvu – nie viac ako 3 mm. Mám rozmery asi 50×43 cm.

Veľkoryso pomastite cesto s roztopeným maslom.

Posypeme makom zmiešaným s cukrom, použijeme asi polovicu náplne.

Obidva okraje cesta ohýbame smerom do stredu – jednu, potom druhú časť, mierne ich spojte. Cesto sa môžu trochu rozthnúť, ale to nevadí, trhliny sa ľahko opravia.

Znova namažte hornú časť roztopeným maslom a posypeme zmesou maku a cukru (o niečo viac ako polovicu zostávajúceho množstva).

Preložte cesto pozdĺžne.

Opäť maslo a posypeme zvyšným makom s cukrom.

Cesto znova preložíme na polovicu, teraz naprieč a preložíme ho na plech, ktorý je pokrytý mastným papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.

Vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme 25-35 minút, až kým nie je povrch hnedý. Ak by sa vám povrch zdal príliš zapečený, ešte potrite maslom a na chvíľu prikryte. Koláč je hotový, keď má na povrchu zlatú kôrku.

Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.

To je to, čo je viacvrstvová maková príchuť!

Nezabudnite ho prikryť utierkou, aby nevyschol.