plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ruský jablkový koláč „Ruža“: Úžasný točený jablkáč, ktorý na stole ohúri ešte viac, ako drahá torta!

Tento koláčik poznám ešte z čias minulého režimu. Poznáme ho ako Ruská ruža, alebo Ruský koláč. Dá sa robiť aj z lístkového cesta, ale ja robím vždy z kysnutého cesta.

Potrebujeme:

270 g hl. múky

7 g sušeného droždia

60 g zmäknutého masla

120 ml teplého mlieka

4 lyžičky kr. cukru

Štipku soli

2 veľké jablká

Na potretie:

Trochu kyslej smotany a žĺtok

Postup:

V miske zmeišame asi 25 ml teplého mlieka droždie a 1 lyžičku cukru. O 5-7 minút pridáme k ostatným prísadám – preosiatej múke, zvyšnom mlieku, soli, cukru a zmäknutému maslu. Vymiešame jednotné cesto. Zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1-1,5 hodiny.

Potom rozvaľkáme na plát široký asi 1 – 1,5 cm a nakrájame na pásiky. Jablká ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a začneme vrstviť do formy. Formu si predtým vystelieme navlhčeným papierom na pečenie. Vrstvíme striedavo pásy cesta a plátky jabĺk – od okraju do stredu.

Kým sa rúra zahreje, necháme koláčik stáť. Žĺtok rozmiešame s trochou ykslej smtoany alebo mlieka a natrieme vrch koláčika. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-190 stupňov asi 35-45 minút. Keď vychladne, posypeme cukrom.

Najlepšie recepty na dnes