Ruské zemiaky – naozaj fantastické: Keď pripravíte obyčajné zemiaky takto, všetci doma vás budú na rukách nosiť!

Fantastické zemiaky s cesnakom, kôprom a smotanou – sú naozaj fantasticky chutné, odporúčam. Recept z TV paprika pod názvom Ruské zemiaky.

Potrebujeme:

8 stredne veľkých zemiakov,
250 gramov hríbov (šampiňónov, prípadne zmes lesných húb),
4 strúčiky cesnaku,
Petržlenovú vňať a kôpor v rovnakom pomere,
4-5 polievkových lyžíc rastlinného oleja,
mletého a mletého čierneho korenia,
300 ml smotany na šľahanie.

Príprava:

1. Rúru nastavíme na 200 stupňov. Ošúpte zemiaky a potom ich nakrájajte na tenké plátky (2-3 mm). Dobre zemiaky umyte a prípadne nechajte namočné, aby sa vyplavil škrob.
2. Medzitým nakrájajte huby.
3. Olej zohrievajte v panvici s hrubým dnom na strednom plameni. Pridáme zemiaky, premiešame s drevenou lyžicou, aby boli všetky kúsky pokryté olejom. Pridajte soľ, korenie.
4. Pokračujte v miešaní, kým neuvidíte, ako sa plátky zemiakov sú lepkavé (pretože zemiak začne vylučovať škrob). Potom na panvicu pridajte huby.
5. Po chvíľu pridajte cesnak a zalejte smotanou zmiešanou s kôprom tak, aby pokryla všetky zemiakové plátky – nie viac.
6. Znížte plameň a takto varte zemiaky asi päť minút, kým krém trochu nezhustne.
7. Jemne nakrájajte petržlen. Odstráňte panvicu z plameňa a prípadne ešte dochuťte.
8. Premiestnite celú zmes do zapekacej misy. Pečieme v rúre 20-30 minút pri teplote 190-200 stupňov.

Podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

...