Vynikajúce lekvárové rožteky, ktoré pripravíte bez kysnutia.
Sú veľmi chutné, chutné a vláčne vnútri.
Odporúčame všetkým skúsiť tento recept.
Potrebujem:
500 g múka hladká
250 g maslo
1 ks vajce
2 ks žĺtky
200 g kyslá smotana
cca 100 ml mlieko studené
20 g droždie
Plnka:
lekvár slivkový
perník na strúhanie
Okrem toho:
na potretie vajce
Na posypanie cukor práškový
Postup:
Do misy nasypeme múku, rozmrvíme droždie a nastrúhame studené maslo.
Rýchlo pridáme ostatné suroviny.
Mlieko pridáme postupne, podľa potreby (riaďte sa podľa konzistencie cesta).
Vypracujeme mäkké a pomerne lepivé cesto.
Dáme ho na silne pomúčenú dosku a vypracujeme šúlok.
Rozdelíme ho na šesť častí.
Každú rýchlo zmiesime do bochníka, tie postupne vyvaľkáme do kruhu.
Zvyšné bochníky som pri vaľkaní dávala do chladničky.
Kruh radielkom rozkrájame na 8 trojuholníkov.
Na každý trojuholník dáme trochu lekváru s trochou nastrúhaného perníku.
Každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rohlík, ktorý ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Každý rohlík potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Rohlíčky ihneď bez kysnutia dávame piecť na 200 C do hneda.
Po upečení ich pocukrujeme.
Rohlíčky sú veľmi chutné, s cestom sa mi veľmi dobre pracovalo, určite tento recept zaradím medzi svoje obľúbené pre ich rýchlu prípravu a výbornú chuť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)