Rozpoznáte pravý med od falošného? Vďaka tomuto jednoduchému testu nikdy nenaletíte!

Med sa vďaka svojim úžasným vlastnostiam považuje za tekuté zlato. Viete však, kedy kupujete skutočne kvalitný med a kedy len lacnú napodobeninu?

Med je v súčasnosti veľmi populárnou potravinou a to najmä pre svoje blahodárne účinky na zdravie. Nie nadarmo sa mu hovorí tekuté zlato. Aj preto sme ochotní často investovať nemalé peniaze do nákupu kvalitného medu. Ide však o skutočne o kvalitný, pravý med, alebo ste v dobrej viere zakúpili produkt obohatený o umelé sladidlá, karamel, vodu a cukor? Poradíme vám, ako vám pri nákupe medu viac predajca neprejde cez rozum!

Ako odlíšiť pravý med od nepravého:

Najjednoduchšie je prečítať si informácie uvedené na etikete medu. Podľa zloženia ľahko zistíte, či ide o prírodný produkt, alebo obsahuje pridané látky – škroby,farbivá,sladidlá ktoré v ňom nemajú čo robiť.

Druhým najjednoduchším spôsobom je urobiť takzvaný „bublinkový test“. Pohár medu jednoducho otočte a sledujte vzduchovú bublinku.  Ak bublinka stúpa nahor pomaly – ide o skutočne dobrý produkt. Ak naopak stúpa príliš rýchlo ide o vodou riedený med. Podľa včelára by mal byť obsah vody v pravom mede vždy pod 18%.

Ďalším skvelým testom je kryštalizácia. Najskôr je však potrebné povedať, že kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu, kedže obsahuje množstvo cukru.

Med, ktorý ostane v pohári celé mesiace tekutý nie je pravý. Pravý med časom kryštalizuje. Rýchlosť kryštalizácie ovplyvňuje o významnej miere aj teplota – med najrýchlejšie kryštalizuje pri teplote 14 stupňov Celzia. Kryštalizácie nemusí prebehnúť len v tom prípade, ak med dlhodobo skladujete pri teplote vyššej ako 25 stupňov.

Jedným z najjednoduchších testov je tiež test s vodou. Ak kvapnete do vody pravý med, nerozpustí sa, ale spadne na dno. Nepravý med sa vo vode hneď rozpustí.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 (1)

Keď natriete na krajec chleba pravý med, ostane na povrchu. Nepravý med vsiakne do chleba a zvlhčí ho. Rovnako to môžete vyskúšať aj s listom papiera. Ak naň kvapnete pravý med, ostane na povrchu. Nepravý sa vpije do papiera, prípadne celkom presiakne.

Pri naberaní lyžicou z pohára by mala byť med kompaktný – z lyžice sa ťahá ako jednoliaty prúd. Ak kvapká, určite nie je pravý.

Vyskúšajte malý test: Dajte trochu na špičku zápalky tak, aby bola zápalná časť pokrytá medom. Potom skúste škrtnúť zápalkou ako zvyčajne. Ak sa vznieti – med je pravý, ak nie, je riedený vodou viac, ako povoľuje norma.

Farba medu podľa včelára nie je správnym vodítkom pri výbere, keďže tmavšie alebo svetlejšie odtiene sú charakteristické aj pre pravý med. Na druhej strane sa dá nepravý med ľahko prifarbiť napríklad pridaním karamelu.