Viete aký je rozdiel medzi žltou, červenou a bielou cibuľou? Zistite, ktorá z nich má najlepšie účinky na zdravie!

Takmer každý vie, že existujú rôzne druhy cibule. 

 

 

Ak však stojíte v supermarkete pre regálom s cibuľou rôznych druhov, môžete prepadnúť neistote, ktorú z nich si vybrať.

Pravdepodobne si vyberiete žltú cibuľu, pretože je najbežnejšie používaná.

 

 

Vďaka tomuto článku z portálu batranete sa dozviete, aký je v rôznych druhoch cibule rozdiel.

V čom sa líšia jednotlivé druhy cibule?

chuť

textúra

vzhľad

veľkosť

farba

 

 

Dnes vám prezradíme hlavné rozdiely medzi jednotlivými druhmi cibule.

Nie nadarmo sa cibuľa považuje za jednu z najdôležitejších surovín v kuchyni, aj v prírodnej medicíne. 

Žltá cibuľa (zvyčajne s hnedou šupkou)

 

 

Tento druh cibule je najuniverzálnejší zo všetkých bežne dostupných druhov.

Od ostatných sa líši najmä tým, že sa dlhšie varí aj pri vysokých teplotách.

 

 

Preto ak potrebujete cibuľu na jedlo, ktoré sa varí dlhšie, žltá cibuľa si zachová chuť najdlhšie. 

Má tiež vyšší obsah síry ako iné druhy.

To znamená, že má aj najvýraznejšiu vôňu a chuť.

 

 

Je ideálna na varenie.

ak ju nechcete použiť na výrobu sirupu proti kašľu alebo iné liečebné účely.

Biela cibuľa

 

 

Biela cibuľa má jemnejšiu chuť ako žltá, aj tenšiu štruktúru.

Po uvarení je dokonca priesvitná. 

Tento druh cibule sa používa do šalátov a omáčok.

Dôvodom je, že sa dobre spája s inými prísadami.

 

 

Nie je taká výrazná, ani štipľavá. 

Jej jemnejšia chuť ju predurčuje aj na konzumáciu v surovom stave, napríklad do sendvičov a nátierok.

Červená cibuľa

 

 

Zo všetkých druhov je na priamu konzumáciu najvhodnejšia červená cibuľa.

Mali by ste vedieť, že má zároveň najlepšie liečebné účinky. 

Červená cibuľa obsahuje okrem typických liečivých látok pre cibuľu aj prírodné farbivá, ktoré pôsobia ako antioxidanty. 

Navyše má príjemnú chuť a chrumkavú textúru. 

 

 

Skvele doplní sladšie jedlá a dokonale podčiarkne chuť.

Pre svoju krásnu farbu je veľmi obľúbená v reštauráciách a často sa objavuje aj v prírodných receptoch proti rôznym chorobám.

Toto sú jej účinky na zdravie:

 

 

zlepšuje imunitu,

urýchľuje regeneráciu pečene, odstraňuje škodliviny z tela,

podporuje a zrýchľuje trávenie -skvelá na chudnutie,

protizápalový efekt,

posilňuje žalúdok a črevá, upravuje črevnú mikroflóru,

obsahuje silné antioxidanty zo skupiny flavonoidov, je preto výbornou  prevenciou rakoviny,

rozpúšťa zrazeniny v krvi a čistí cievy,

prevencia kŕčových žíl, hemeroidov, artériosklerózy,

vďaka obsahu zinku, mangánu, kremíka a síry spevňuje vlasy a nechty,

obzvlášť dôležitá pre ženy po 40-tke – znižuje u nich riziko osteoporózy, najmä u žien po štyridsiatke.

Veríme, že bol tento článok pre vás užitočný a prajeme veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie