Keby ste vedeli, čo dokáže táto RASTLINKA s boľavými kolenami, svalmi a migrénou, pestovali by ste ju v každom voľnom kvetináči: TU je účinok!

V Stredomorí, odkiaľ táto bylinka pochádza, sa traduje, že nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Okrem krásnej vône tamojší ľudia veria, že prináša do domov pokoj, lásku a dobrú náladu.

Vedeli ste, že obyčajná rastlinka z kvetináča vám môže pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch?

 

 

Odkedy poznám nenápadnej zelenej bylinky, pestujem ju v kvetináčoch aj na voľne v záhone.

Jej sila je ohromná!

...

 

 

Rozmarín je jednou z najužitočnejších byliniek, ktoré vo svojich domácnostiach pestuje čím ďalej tým viac ľudí.

Jeho vôňa uvoľňuje, lieči a povzbudzuje.

 

 

V Stredomorí, odkiaľ táto bylinka pochádza, sa traduje, že rozmarín nesmie chýbať v žiadnej domácnosti.

Okrem krásnej vône tamojší ľudia veria, že prináša do domov pokoj, lásku a dobrú náladu.

 

 

Rozmarín prekrvuje a zahrieva, hodí sa teda pre použitie pri bolestiach chrbta, reumatických bolestiach, podvrtnutie, natiahnutie alebo natiahnutie svalov a na rôzne pomliaždeniny.

Masáž rozmarínovú masťou vykonávame pri bolesti svalov, alebo krčnej chrbtice.

Nanášame na spánky pri migréne a bolesti hlavy.

To však nie je všetko.

 

 

Zázračná masť z rozmarínu – veľká pomoc pri mnohých problémoch!

 

-najlepšia na masáž boľavej chrbtice,

-bolesti chrbtice a svalov z prievanu dokáže rýchlo zmierniť – prekrví a zahreje,

-uľaví od bolesti svalov, kĺbov a kostí,

 

 

-neoceniteľná pri reume a zápalových ochoreniach,

-pri migréne si potrite a jemne masírujte spánky – dokáže rýchlo pomôcť,

-na liečbu odrenín, modrín a drobných poranení či štípancov.

Ako si ju vyrobiť?

 

 

Potrebujeme:

cca 250 g čistej masti, vazelíny alebo kokosového oleja

nasekaný rozmarín (asi 2 hrste),

Čistú nádobu na skladovanie

Postup:

 

 

Sadlo zahrejeme (vazelínu skôr vo vodnom kúpeli, masť alebo olej môžeme priamo v hrnci), ale nevaríme.

Do rozpusteného masťového základu nasypeme nadrobno nasekanú vňať rozmarínu.

Necháme vychladnúť a asi do druhého dňa uležať.

Potom opäť zohrejeme a precedíme cez čisté plátno.

Je to preto,  aby sme v masti nemali kúsky bylín.

Ihneď plníme do téglika, kde nám masť stuhne.

 

 

Uchovávame najlepšie v chladničke.

Používame podľa potreby, je však dobré mať ju vždy poruke, uvidíte sami!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn