Tieto rožteky sú naozaj vynikajúce a u nás doma je o ne vždy bitka :-). Ja s cestom robím hneď, moja svokra ho necháva odležať, vďaka čomu sú rožky ešte krehkejšie.
Potrebujeme:
450 g múka hladká
1 ks Hera
200 ml smotana kyslá pochúťková + šťipka soľ
Plnka:
Dusené jablká so škoricou
Orechy
lekvár slivkový
nutela
Postup:
Zo všetkých ingrediencií vypracujeme hladké cesto. Moja svokra cesto vždy necháva odležať v chladničke – zarobí večer a rožteky robí až ráno, ja ale väčšinou robím s cestom hneď. Každopádne, odležané rožteky sú krehkejšie.
Cesto rozdelíme na viac častí a každú vyvaľkáme do kruhu.
Ten rozdelíme na trojuholníčky, naplníme jablkovou, lekvárom alebo inou plnkou a stočíme do rožteka. Na plnku si stačí podusiť strúhané jablká so škoricou a cukrom. Dusíme, kým sa neodparí väčšina tekutiny. Použiť však môžete akúkoľvek náplň, ktorú máte poruke.
Rožteky ničím nepotierame a upečieme do ružova pri 180°C asi 20-25 min.
Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.