Tento recept je starý viac ako 100 rokov: Takto ma naučila pripravovať rožky jedna babička!

Recept na najúžasnejšie chrumkavé maslové croissanty, aké ste kedy jedli.

Tieto lahodné croissanty pripravujem pravidelne, lebo deti ich milujú na desiatu a raňajky.

 

 

Vynikajúci recept z youtube kanála Schnell Lecker Schön na jemné domáce croissanty.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

200 ml mlieka (1 šálka)

200 ml vody (1 šálka)

100 ml rastlinného oleja (1/2 šálky)

1 PL kryštálového cukru

10 g instantného droždia

5 šálok hladkej múky (1 šálka=200 ml)

1 bielok

1,5 ČL soli

150 g masla

1 žĺtok

1 PL vody

Postup:

Do väčšej misy pridáme teplé mlieko, teplú vodu, olej, cukor.

Špachtľou dobre premiešame.

Pridáme šálku múky, dôkladne zamiešame.

Prekryjeme a necháme 15 minút kysnúť.

 

 

Po uplynutí doby pridáme bielok.

Dobre  premiešame.

Postupne vmiešame múku.

 

 

Pridáme soľ, zvyšok múky, zamiešame.

Rukami miesime, kým nevznikne hladké cesto.

Misku prekryjeme fóliou.

Necháme odstáť na teplom mieste 1,5 hodiny.

 

 

Z cesta vytlačíme vzduch, položíme ho na pomúčený stôl, rukami rozvaľkáme a rozdelíme na 16 kusov.

Každý kúsok cesta zrolujeme do gule.

 

 

Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu.

Položíme ho na tanier a potrieme maslom.

Tento postup zopakujeme s každým kúskom cesta.

 

 

Cesto vložíme na 30 minút do mrazničky.

Potom ho ešte zamrazené rozvaľkáme na pomúčenej podložke.

Rozdelíme na 16 častí (trojuholníkov).

 

 

Cesto zrolujeme od najširšej časti po najužšiu (viď video).

Croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Žĺtok zmiešame s vodou a zmesou potrieme croissanty.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 30 minút pri teplote 200°C.

 

 

Jemné chrumkavé pečivo môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete tu:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn