Výborné rožky podľa youtube ako z profesionálnej pekárne – poctivé, chrumkavé aj na druhý deň a z vláčneho cesta.
Recept je špeciálny tým, že je veľmi jednoduchý, rýchly a pečivo je skutočne výborné.
Rožte nám doma tak chutia, že ich jeme aj úplne samé, netreba žiadnu oblohu.
Dokonca, toto cesto používam aj na pečenie žemiel.
Potrebujeme:
1 kg múka hladká
6 dcl mlieko
2,5 dcl olej
80 g čerstvé droždie
25 g soľ
1 KL cukor
Na potretie:
1 ks žĺtok
Postup:
Zo surovín klasickým spôsobom pripravíme kysnuté cesto.
Najskôr kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.
Potom pridáme ostatné suroviny.
Vymiesime hladké, vláčne cesto.
Cesto dáme vykysnúť na teplé miesto.
Z vykysnutého cesta správime 27 malých loptičiek.
Tie necháme ešte chvíľu pod utierkou podkysnúť.
Keď sú loptičky vykysnuté, každú rozvaľkáme na dĺžku asi 20 cm.
Každú loptičku rozvaľkáme a následne zrolujeme do tvaru rožteka.
Preložíme na pelch vystlaným papierom na pečenie.
Prikryjeme a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
Potrieme vyšľahaným žĺtkom.
Vo vyhriatej rúre na 220 stupňov pečieme 10 minút.
Rožteky sú fantasticky chutné a dlho vydržia čerstvé.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)