Rožky ako páperie – najmäkšie na svete: Skladané cesto z hrnčeka, vyjde vás na pár centov a výsledok ako z pekárne!

Vynikajúce chrumkavé rožteky, ktoré si viete pripraviť z pár prísad a chutia skutočne ako z cukrárne. Ak máte chuť na jedno fantastické domáce pečivo, určite vyskúšajte.

Potrebujeme:

Hrnček (šálku) s objemom 200 ml.

1 hrnček teplej vody
1 hrnček teplého mlieka
1 balenie sušeného droždia
1 lyžica kr. cukru
1 čajová lyžička soli
1 vaječný bielok
Pol hrnčeka oleja
5,5 – 6 hrnčekov hladkej múky

Medzi vrstvy: 150 g zmäknutého masla

Na potretie: vaječný žĺtok, na náplň marhuľový džem, tvaroh, čokoládu, lekvár, alebo môžeme nechať aj bez náplne

Postup:

Vlažné mlieko zmiešame s vodou, droždím a cukrom – dobre rozmiešame. Postupne primiešame bielok, olej a nakoniec aj preosiatu múku so soľou. Múku pridávame postupne podľa konzistencie cesta a najskôr ju zamiešame do cesta metličkou a potom, keď je cesto hutnejšie pomôžeme si rukou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Cesto prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.

Cesto vyformujeme na hrubšiu placku a rozdelíme na 10 trojuholníčkov.

Každý vyformujeme do tovaru bochníčka a následne rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.

Teraz placky začneme ukladať na seba s tým, že každú potrieme rozpusteným maslom. Takto vrstvíme, kým nemieme všetky kúsky cesta.

Teraz výslednú vrstvenú placku posypeme múkou a rozvaľkáme na tenko.

Teraz placku rozdelíme na 4 časti a každú rozrežeme trojuholníky – na širšiu časť navrstvíme ľubovoľnú náplň.

Zrolujeme, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a v stredne vyhriatej rúre pečieme dozlatista.

Hotové rožteky môžeme posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár