Pravý med je veľmi prospešný pre zdravie, to všetci vieme.
Avšak iba ten prirodzený. Nie všetci obchodníci sú čestní a používajú marketingové triky, aby sme ich umelý výrobok považovali za pravý med.
Podľa youtube ho dokonca vidíme ho teda v rovnakej farbe, pohári, ktorý vyzerá ako z babkinej špajze, s príslušným štítkom a dokonca aj s plátnom na viečku.
Ak kupujete med v obchode, stačí si prečítať etiketu.
Na ňom je výrobca povinný napísať, či je med pravý, alebo je to obyčajný sirup z kukurice a cukru a prípadne aj prídavok medu.
Často je to med (tj. hlavná zložka), ale obsahuje prídavok s cukrom, niekedy vodou.
Ak kupujete med z iného zdroja a chcete si byť istí, že ide o pravý, prírodný med a nie o výrobky podobné medu, ľahko zistíte, či je med prírodný alebo umelý.
Tu sú rozdiely:
Prírodný med:
Má silnú arómu.
Mierne štípe v krku.
Obsahuje prírodné znečisťujúce látky (peľ, propolis, vosk).
Má mäkkú konzistenciu (z lyžice padá ako tenká niť).
Obsahuje veľa vlákien v jemnom prúde.
Pri trení medzi prstami sa nelepí.
Falošný med:
Aróma veľmi slabá alebo bez zápachu.
V krku nie je žiadny ani mierny pocit „štípania“.
Je to veľmi priezračný.
Je veľmi tekutý.
Je dosť lepkavý vzhľadom na vysoké percento pridaných sladidiel a prísad.
Jednoduché metódy na rozpoznanie skutočného medu:
Skúška v pohári:
Otočte nádobu hore dnom.
Dóza s umelým medom pretečie veľmi rýchlo, zatiaľ čo hustý a esenciálny pravý med bude stekať po stenách a potom bude dlho tiecť tenkým prúdom.
Test zápalkou:
Ak namáčame zápalku do skutočného medu, ľahko sa zapáli, nie je problém.
Ponorený do umelého medu sa kvôli vlhkosti nerozhorí ľahko alebo vôbec.
Test rozpustnosti vo vode:
Med zmiešajte s vodou. Prírodný med sa nerozpúšťa, klesá v charakteristických vrstvách na dno, nemieša sa s vodou.
Skúška vlhkosti
Na kúsok papiera dajte med. Ak je okolo medu mokrá škvrna, znamená to, že bol zriedený vodou.
Do nádoby s medom dajte kúsok suchára. Po 8-10 minútach by mal byť stále tvrdý, nie mäkký.
Ocotový test:
Zmiešajte vodu a med. Pridajte niekoľko kvapiek octu. Ak zmes začne peniť, med je riedený.
Test drôtikom:
Zahrejte kus oceľového drôtu. Ponorte do medu. Vysokokvalitný výrobok sa prilepí na kov a nespadne do nádoby.
Test vaječným žĺtkom:
Skutočný med: Keď sa med naleje do nádoby s oddeleným žĺtkom a zmieša sa, vyzerá žĺtok ako uvarený.
Umelý med: na žĺtok nemá žiadny vplyv
Metóda našich babičiek
Naše babičky si zvykli overovať pravosť medu pomocou atramentového pera. Postup bol jednoduchý: hrot pera, ponorený do falšovaného medu spôsobil jeho sfarbenie do modra, no pravému medu neublížil.
Dnes sa už také atramentové perá dajú kúpiť len veľmi ťažko, test s jódovou tinktúrou má však podobný princíp. V malom hrnčeku povaríme lyžicu medu spolu s lyžicou vody. Po vychladnutí pridáme do roztoku kvapku jódovej tinktúry.
Ak tekutina stmavne, je to dôkaz, že med je falšovaný.
Opakujem, že najistejší spôsob je, ak nakúpite med od včelárov v okolí.
Keď je zákazník spokojný, bude sa aj naďalej obracať na tohto istého včelára aj napriek tomu, že zaplatí zaň viac, ako v obchodnej sieti. Najväčšiu istotu má konzument pri kúpe medu od včelárov, ktorí sú držiteľmi ochrannej známky Slovenský med.
Video: