TU je návod, ako okamžite rozpoznať rozdiel medzi pravým a falošným medom!

Pravý med je veľmi prospešný pre zdravie, to všetci vieme.

Avšak iba ten prirodzený. Nie všetci obchodníci sú čestní a používajú marketingové triky, aby sme ich umelý výrobok považovali za pravý med.

Podľa youtube ho dokonca vidíme ho teda v rovnakej farbe, pohári, ktorý vyzerá ako z babkinej špajze, s príslušným štítkom a dokonca aj s plátnom na viečku.

 

 

...

Ak kupujete med v obchode, stačí si prečítať etiketu.

Na ňom je výrobca povinný napísať, či je med pravý, alebo je to obyčajný sirup z kukurice a cukru a prípadne aj prídavok medu.

Často je to med (tj. hlavná zložka), ale obsahuje prídavok s cukrom, niekedy vodou.

Ak kupujete med z iného zdroja a chcete si byť istí, že ide o pravý, prírodný med a nie o výrobky podobné medu, ľahko zistíte, či je med prírodný alebo umelý.

 

Tu sú rozdiely:

Prírodný med:

Má silnú arómu.

Mierne štípe v krku.

Obsahuje prírodné znečisťujúce látky (peľ, propolis, vosk).

Má mäkkú konzistenciu (z lyžice padá ako tenká niť).

Obsahuje veľa vlákien v jemnom prúde.

Pri trení medzi prstami sa nelepí.

Falošný med:

Aróma veľmi slabá alebo bez zápachu.

V krku nie je žiadny ani mierny pocit „štípania“.

Je to veľmi priezračný.

Je veľmi tekutý.

Je dosť lepkavý vzhľadom na vysoké percento pridaných sladidiel a prísad.

Jednoduché metódy na rozpoznanie skutočného medu:

 

Skúška v pohári:

Otočte nádobu hore dnom.

Dóza s umelým medom pretečie veľmi rýchlo, zatiaľ čo hustý a esenciálny pravý med bude stekať po stenách a potom bude dlho tiecť tenkým prúdom.

Test zápalkou:

 

Ak namáčame zápalku do skutočného medu, ľahko sa zapáli, nie je problém.

Ponorený do umelého medu sa kvôli vlhkosti nerozhorí ľahko alebo vôbec.

Test rozpustnosti vo vode:

Med zmiešajte s vodou. Prírodný med sa nerozpúšťa, klesá v charakteristických vrstvách na dno, nemieša sa s vodou.

Skúška vlhkosti

Na kúsok papiera dajte med. Ak je okolo medu mokrá škvrna, znamená to, že bol zriedený vodou.

Do nádoby s medom dajte kúsok suchára. Po 8-10 minútach by mal byť stále tvrdý, nie mäkký.

Ocotový test:

Zmiešajte vodu a med. Pridajte niekoľko kvapiek octu. Ak zmes začne peniť, med je riedený.

Test drôtikom:

Zahrejte kus oceľového drôtu. Ponorte do medu. Vysokokvalitný výrobok sa prilepí na kov a nespadne do nádoby.

Test vaječným žĺtkom:

Skutočný med: Keď sa med naleje do nádoby s oddeleným žĺtkom a zmieša sa, vyzerá žĺtok ako uvarený.

Umelý med: na žĺtok nemá žiadny vplyv

Metóda našich babičiek

Naše babičky si zvykli overovať pravosť medu pomocou atramentového pera. Postup bol jednoduchý: hrot pera, ponorený do falšovaného medu spôsobil jeho sfarbenie do modra, no pravému medu neublížil.

Dnes sa už také atramentové perá dajú kúpiť len veľmi ťažko, test s jódovou tinktúrou má však podobný princíp. V malom hrnčeku povaríme lyžicu medu spolu s lyžicou vody. Po vychladnutí pridáme do roztoku kvapku jódovej tinktúry.

Ak tekutina stmavne, je to dôkaz, že med je falšovaný.

Opakujem, že najistejší spôsob je, ak nakúpite med od včelárov v okolí.

Keď je zákazník spokojný, bude sa aj naďalej obracať na tohto istého včelára aj napriek tomu, že zaplatí zaň viac, ako v obchodnej sieti. Najväčšiu istotu má konzument pri kúpe medu od včelárov, ktorí sú držiteľmi ochrannej známky Slovenský med.

Video:

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay