Miliónová roláda PAVLOVA bez múky: Jemná, lahodná a viete ju rýchlo pripraviť – lepší dezert nemajú ani v cukrárni!

Potrebujeme:

Vaječný žĺtok 2 ks

Mlieko 140 ml

Cukor 110 g

Maslo 200 g

Soľ 1 štipka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vanilín 1 štipka

Kakaový prášok 1 polievková lyžica

Rum 1 polievková lyžica

Vaječné bielky 130 g

Práškový cukor 220 g

Lieskové oriešky 100 g

Jablčný ocot 3 ml

Postup:

Najprv si pripravíme krém. Za týmto účelom zmiešame žĺtky s cukrom v hrnci s hrubým dnom.

Pridajte štipku soli a vanilky. Suroviny premiešame.

Do hrnca pridáme mlieko izbovej teploty.

Všetko vyšľaháme do hladka.

Kastról dajte na stredný oheň. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu, bude peniť – je to nevyhnutné.

Teraz nalejte mierne zahustenú hmotu do čistej misky, prikryte ju fóliou a dajte do chladničky. Nechajte úplne vychladnúť.

Medzitým si pripravíme bielkový korpus. Vaječné bielky nalejeme do misy mixéra. Pridáme k nim štipku soli. Šľaháme na stredných otáčkach, kým nebudú penivé ako pivo.

Potom postupne pridajte 2-3 lyžice práškového cukru Po každej porcii minútku šľaháme. Keď pridáte všetok cukor, šľaháme ešte 3-5 minút pri maximálnych otáčkach, kým nezískate lesklú a stabilnú hmotu.

Teraz pridáme jablčný ocot alebo citrónovú šťavu. Šľaháme ďalšiu minútu.

Plech na pečenie vyložíme asi 28 cm x 40 cm papierom na pečenie. Nalejte bielkovú hmotu izbovej teploty a rovnomerne rozotrite.

Posypeme opraženými a nasekanými orieškami.

Pečieme v rúre predhriatej na 165 stupňov 20-25 minút.

Základom je, aby bolo cesto zvonku chrumkavé, popraskané a vnútri mäkké.

Ešte horúce cesto prikryte druhým listom pergamenu a prevráťte. Odstráňte spodný papier a cesto nechajte vychladnúť. Medzitým sa vráťte k krému.

Zmäknuté maslo vyšľaháme, kým nebude biele a nadýchané. Teraz doň postupne pridávame pudingový žĺtkový základ, ktorý vychladol na izbovú teplotu.

Obe hmoty rozšľaháme dohladka a za stáleho miešania prilejeme rum. Krém by mal byť lesklý a nadýchaný, rovnomerný a pevný.

Asi 2 polievkové lyžice krému odložíme a pridáme doň kakao.

Teraz vyskladáme rolku. Krém nanesieme na vychladnuté cesto a necháme 2 polievkové lyžice na ozdobu. Krém rovnomerne rozotrieme na cesto.


Koláč stočíme do rolky, pomocou papiera na pečenie si pomôžete. Vložíme na niekoľko hodín do chladničky. Potom ozdobíme tmavým a svetlým krémom.