Luxusná roláda z čokoládového cesta, šľahačky a zaváraných višní. Je to naozaj delikatesa, odporúčam vyskúšať!
Potrebujeme (na veľký plech):
Cesto:
6 žĺtkov
6 lyžíc krupicového cukru
3 lyžice horúcej vody
5 lyžíc hladkej múky
1 lyžica kakaa
pol lyžičky prášku do pečiva
6 bielkov
štipka soli
1 balíček vanilkového cukru
3 lyžice oleja
Plnka:
višňový džem
400 g smotany na šľahanie 40%
1 lyžice práškového cukru
1-2 balíčky vanilkového cukru
višňový kompót
Ostatné:
šľahačka na potretie (200 g 40% a vanilkový cukor)
strúhaná horká čokoláda na posypanie
Postup:
Pripravíme cesto: Žĺtky šľaháme s vodou a cukrom do hustej peny. Vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva, vmiešame olej. Z bielkov a štipky soli ušľaháme pevný sneh a zašľaháme doň vanilkový cukor. Sneh po častiach opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Polotekuté cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech a pečieme pri 180 ° C asi 12 minút.
Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme rozpusteným maslom. Višne vyklopíme na sitko a necháme poriadne odkvapkať.
Upečenú piškótu pretiahneme aj s papierom na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť. Smotanu dotuha vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Vychladnutý plát potrieme slabou vrstvou višňového džemu a rovnomerne nanesieme šľahačku, ktorú poukladáme odkvapkanými višňami asi do polovice plátu. Stočíme roládu a zabalíme ju do alobalu. Roládu uložíme cez noc do chladničky, potom ju potrieme šľahačkou, posypeme strúhanou čokoládou a nakrájame.