Suroviny:
1 kg malých približne rovnakých nových zemiakov
voda
1 lyžička soli
100 g masla
Voliteľné (strúčiky cesnaku nešúpané)
zväzok na jemno pokrájanej petržlenovej vňate
prípadne 1 stredná cibuľa pokrájaná na drobno
olej
Postup
Zemiaky umyjeme a namočíme do vandlíka s osolenou studenou vodou. Lahšie sa potom očistia keď sú aj v šupke. Zemiaky potom drhneme kefkou, alebo drôtenkou.
Vo veľkom, širokom, smaltovanom hrnci rozohrejeme olej s maslom a vsypeme očistené zemiaky, ktoré sme predtým neosušili od vody. Nesolíme a nemiešame, lebo nové zemiaky sú veľmi krehké – rozpadli by sa.
Prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni za občasného potriasania hrncom. Na začiatku nepridávame žiadnu vodu, zemiaky si pustia vodu samy. Asi za 20 minút zemiaky zmäknú. Odstránime pokrievku, zvýšime plameň, pridáme cesnakové strúčiky a zemiaky chvíľu na tuku opekáme. Až teraz ich osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou. Opatrne ich premiešame. Ak sa niektoré zemiaky prichytili, vplyvom soli sa ľahko uvoľnia. Môžeme ihneď podávať. U nás je to jednoznačne najobľúbenejšia príloha, ak máte doma nové zemiaky – a hlavne tie malé, neváhajte vyskúšať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)